Brisel od Prištine zahteva formiranje ZSO

Zvaničnici Evropske unije su predstavnike kosovske vlade da prekinu dalje odlaganje osnivanja ZSO, saopštila je kancelarija EU na Kosovu.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.03.2017.

10:27

Default images

To je objavljeno posle prvog sastanka u Briselu posebne grupe za normalizaciju, u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i kosovske vlade.

Evropska služba za spoljne poslove i Evropska komisija su na sastanku ponovo naglasili koliko je važno da Kosovo, bez daljih odlaganja, krene sa izradom statuta ZSO.

Kako se navodi, služba spoljnopolitičkih poslova Evropske komisije i predstavnici Kosova su se složili o značaju implementacije sporazuma postignutih u okviru dijaloga koji je pomogla EU.

Na ovom sastanku, održanom u utorak, učesnici su razmotrili napredak koji je Kosovo postiglo u sprovođenju svih prethodnih sporazuma, kako onih koji proizilaze iz tzv. tehničkog dijaloga, tako i dijaloga na visokom nivou.

Posebna pažnja se stavlja na implementaciju sporazuma postignutih u avgustu 2015.

Rasprava se vodi u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji je stupio na snagu aprila 2016. godine.

U saopštenju kancelarije se navodi da je izraženo zadovoljstvo primenom sporazuma o telekomunikacijama iz decembra 2016. godine.

"Ovim sporazumom se Kosovu daje mogućnost da ima sopstveni pozivni broj, a da srpska kompanija za telekomunikacije bude registrovana i dobije dozvolu za rad na Kosovu", kaže se u saopštenju.

Obe strane su razmotrile i napredak primene sporazuma o glavnom mostu u Mitrovici i izrazili očekivanje da će radovi na mostu, okolnoj oblasti i ulici Kralja Petra biti privedeni kraju što je pre moguće, a u korist građana svih zajednica.

Evropska služba za spoljne poslove i Evropska komisija su izrazili očekivanje da se ostvari napredak na primeni sporazuma o energetici što je pre moguće.

Ponovili su da je "napredak Kosova ka EU čvrsto vezan za napredak dijaloga", a Prištinu su pozvali da i dalje bude konstruktivno angažovana u procesu normalizacije odnosa sa Beogradom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: