Fijon o Krimu: I mi smo menjali granice, setimo se Kosova

Kandidat za predsednika Francuske Fransoa Fijon govoreći o ulasku Krima u sastav Rusije, tokom televizijske debate pomenuo je pitanje Kosova.

Izvor: B92, Sputnjik

Utorak, 21.03.2017.

08:33

Fijon o Krimu: I mi smo menjali granice, setimo se Kosova
Foto: Tanjug

"Mi smo sami crtali granice, između ostalog, primer je Kosovo. Mi mislimo da, ako smo zapadnjaci, sve nam je dozvoljeno — možemo ući u Irak, možemo zavoditi red u bilo kom delu sveta… Postoji osnovni princip: narod ima pravo da sam bira svoju sudbinu. Postoje i granice koje su uspostavljene na način koji je nedopustiv za narod“, izjavio je Fijon.

Osim toga, kako navodi, poziciju zapadnih zemalja o Krimu kritikovao je i lider radikalne levice Žan Luk Melanšon, navodi "Sputnjik".

"Meni lično izgleda da je Krim više povezan sa Rusijom“, rekao je Melanšon.

U debati u kojoj je učestvovalo pet predsedničkih kandidata – Le Penova, Markon, Fijon, Amon i Melanšon – bilo je žestokih međusobnih udaraca zbog zapošljavanja, terorizma i mesta Francuske u Evropi.

Mediji prenose da je Le Penova bila meta napada ostalih kandidata.

Jedna od tema debate bio je i "burkini", a liderka Nacionalnog fronta navela je da multikulturalizmu mora doći kraj, ali Markon je potom naveo da ona Francusku pravi neprijateljima muslimana.

BBC navodi da je teško odrediti ko je pobedio u debati, da niko nije grešio i da su svi ostvarili neke poene, tako da će građani sami doneti svoje zaključke.

Istraživanja javnog mnjenja navode da će ona osvojiti najviše glasova u prvom krugu izbora, ali da će Makron slaviti u drugom, navodi BBC.

Francuski predsednički izbori biće održani 23. aprila, a za prvi krug kandidovalo se 11 kandidata. Drugi krug trebalo bi da bude održan 7. maja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: