Mladić traži da bude pušten na lečenje u Rusiju

Branioci generala Ratka Mladića zatražili su od Haškog tribunala da Mladića privremeno pusti na lečenje u Rusiju.

Izvor: Beta

Utorak, 21.03.2017.

14:48

Mladić traži da bude pušten na lečenje u Rusiju
Foto: Screenshot

Kako navode, početkom marta Mladiću se u sudskom pritvoru pogoršalo zdravstveno stanje.

Kako je odbrana navela u zahtevu, koji je Tribunal objavio, Rusija je prihvatila da se pridržava svih uslova koje bi Tribunal propisao, kao i da Mladića vrati u Hag kada bude pozvan.

Ratni komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić (75) u Hagu očekuje prvostepenu presudu po optužnici za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH koji je u šest opština imao razmere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje za taoce pripadnika Unprofora, 1992-95.

Odbrana, pozivajući se na svoje medicinske specijaliste, ruske lekare i "nezavisne" eksperte tvrdi da Mladić u proteklih gotovo šest godina, koliko je u pritvoru u Sheveningenu, nije imao primerenu medicinsku negu i da mu se zbog toga stanje pogoršalo.

Mladić je pre hapšenja krajem maja 2011. preživeo tri moždana udara, a od tada je nekoliko puta bio prebacivan u hašku bolnicu Bronovo na ispitivanja i lakše intervencije.

U junu 2013. Mladić se u sudnici zahvalio Tribunalu i njegovom medicinskom osoblju što su mu "spasili život" i "izvukli ga iz groba".

Mladićeva odbrana, međutim, tvrdi da se njegovo zdravstveno stanje stalno pogoršava i da je, usled rizika od novog moždanog udara ili infarkta, neophodno bolničko lečenje u jednoj ruskoj bolnici koja je pristala da generala prihvati.

Ime te bolnice Tribunal je redigovao, kao i sve pojedinosti o Mladićevoj bolesti, koje sud smatra privatnim. Iz zahteva odbrane proizlazi da je Mladić, početkom marta, ponovo bio prebačen u bolnicu Bronovo.

Odluku o zahtevu odbrane doneće raspravno veće holandskog sudije Alfonsa Orija (Alphons Orie). Na osnovu dosadašnje sudske prakse, malo je verovatno da će Tribunal, uoči izricanja presude, Mladića pustiti na privremenu slobodu.

Mladićevi branioci naveli su da je u martu 2006. Tribunal odbacio istovetni zahtev bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, koji je ubrzo preminuo u sudskom pritvoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: