Asad: Moskva može da utiče u krizi između Sirije i Izraela

Rusija može da igra važnu ulogu u krizi između Sirije i Izraela, rekao je sirijski predsednik Bašar al Asad.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 20.03.2017.

21:28

Asad: Moskva može da utiče u krizi između Sirije i Izraela
Foto: Gettyimages

On je to izjavio posle incidenta u kome su sirijske rakete gađale izraelske avione.

"Rusija može da odigra ulogu da izdejstvuje da Izrael više ne napada Siriju", rekao je Asad u intervjuu ruskim novinarima, prenosi agencija Frans pres.

Izrael i Sirija imali su prošle nedelje najozbiljniji incident od početka šestogodišnjeg sirijskog rata.

Incident se dogodio u noći između četvrtka i petka kada je Sirija ispalila rakete na izraelske avione koji su napali konvoj oružja navodno namenjen libanskom proiranskom Hezbolahu.

Izraelski vazdušni napad blizu Palmire u centralnom delu Sirije izazvao je odgovor sirijske antiraketne odbrane i presretnuta je raketa ispaljena u pravcu izraelske teritorije.

Izrelski ambasador pozvan je u petak u rusko ministarstvo spoljnih poslova posle napada na mete bizu Palmire u Siriji za koje je Izrael rekao da su povezani sa libanskim Hezbolhom.

"Mislim da Rusija može da odigra važnu ulogu u tom smislu jer se cela ruska politika zasniva na međunarodnom pravu", rekao je Asad i dodao da je svaka vojna operacija u Siriji bez pristanka sirijske vlade nelegalna.

"Ako ima trupa na sirijskom tlu, to je invazija", rekao je on i dodao da je pravo i dužost njegove vlade da štiti sirijske granice.

Njegove izjave date su dan posle izjava izraelskog ministra odbrane Avigdora Libermana koji je upozorio da će Izrael uništiti sirijske sisteme za vazdušnu odbranu ako nove rakete budu bile ispaljene na njihove avione koji deluju u Siriji.

Izrael i Rusija već imaju dogovor o tome kako da izbegnu sudare ruskih i izraelskih aviona iznad sirijskog vazdušnog prostora. ;

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: