Rat za Mosul: Iračani u teškom okršaju sa džihadistima

Iračke snage su, uz podršku helikoptera, počele težak okršaj sa džihadistima na obodima starog kvarta u zapadnom Mosulu.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 19.03.2017.

14:52

Rat za Mosul: Iračani u teškom okršaju sa džihadistima
Getty Images

Oni su na taj način nastavili punom parom ofanzivu u cilju preuzimanja kontrole nad poslednjim uporištem Islamske države u tom gradu.

Specijalna jedinica za brz odgovor i iračka federalna policija napali su ekstremiste Islamske države puškama, puškomitraljezima, minobacačima i raketama, mesec dana nakon što je počela operacija za zauzimanje zapadnog Mosula, prenosi AFP.

Združene iračke snage su prišle na oko 100 metara južno od Gvozdenog mosta u Mosulu, koji je uništen zajedno sa drugim mostovima preko reke Tigar koji povezuju istočnu sa zapadnom stranom grada.

"Cilj borbe je da prodremo preko Gvozdenog mosta ka severu", rekao je general iračkih snaga Abas al-Džuburi francuskoj agenciji.

On napominje da je operacija komplikovana zbog prisustva stotina hiljada civila za koje se veruje da su ostali pod džihadističkom kontrolom.

"Poteškoću predstavlja prisustvo porodica, jer moramo voditi računa da na otvaramo vatru na porodice koje džihadisti Islamske države koriste kao žive štitove", istakao je Al-Džuburi.

Rojters prenosi da su mnogi stanovnici, s torbama u rukama, pobegli iz tog kvarta, a većinu su činile žene i deca.

Uvek se očekivalo da će bitka za gusto naseljen Stari grad biti najteža u kampanji za preuzimanje Mosula od Islamske države.

U centru te stare četvrti nalazi se džamija Al-Nuri, u kojoj je lider Islamske države Abu Nakr al-Bagdadi jula 2014. proglasio "kalifat" koji obuhvata teritorije u Iraku i Siriji, pa bi zauzimanje te džamije bilo izuzetno simbolično i od velikog strateškog značaja za iračke snage.

Iračke snage su, nakon što su 17. oktobra 2016. počele borbu za osvajanje Mosula uz podršku koalicije na čelu sa SAD, u januaru preuzele istočnu stranu grada, a potom su preduzele ofanzivu i za osvajanje zapadnog dela.

Preuzimanje Mosula, drugog po veličini grada u Iraku, zadalo bi veliki udarac Islamskoj državi posle višemesečnih gubitaka u Iraku i susednoj Siriji, zaključuje francuska agencja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: