30.000 Kurda na protestu u Frankfurtu zbog Turske

Oko 30.000 ljudi, uglavnom kurdskog porekla, okupilo se u Frankfurtu tražeći "demokratiju u Turskoj" i "slobodu za Kurdistan", saopštila je nemačka policija.

Izvor: Beta/AP

Subota, 18.03.2017.

18:55

30.000 Kurda na protestu u Frankfurtu zbog Turske
Foto: GettyImages

Organizatori su očekivali do 20.000 ljudi na skupu koji je održan povodom kurdske Nove godine.

Skup, tokom kojem su okupljeni nosili zastave Radničke partije Kurdistana (PKK) i postere kurdskog lidera Abdulaha Odžalana, završen je mirno, navela je policija i dodala da nije intervenisala da ukloni zastave PKK-a ali je fotografisala one koji su ih nosili i oni će kasnije biti sudski gonjeni.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nedavno je optužio nemačku kancelarku Angelu Merkel da podržava "teroriste", posle tenzija nastalih pošto su nemačke gradske vlasti otkazale tri skupa turske zajednice o promociji referenduma o uvođenju predsedničkog sistema u Turskoj.

Turska godinama optužuje Nemačku da pruža utočište Kurdima i PKK-u, koju smatra terorističkom organizacijom.

Nemačka smatra te optužbe aspurdnim.

U Nemačkoj živi velikih broj Turaka ali i Kurda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: