Han: Raduje me što sam pogrešio u slučaju Srbije

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han ocenjuje da Srbija značajno napreduje u evrointegracijama.

Izvor: B92

Subota, 18.03.2017.

14:36

Han: Raduje me što sam pogrešio u slučaju Srbije
Tanjug

On je istakao i da priznaje, ne bez zadovoljstva, da se nisu obistinile njegove strepnje da će predizborna kampanja ugroziti reforme i ono što je do sada postignuto u pristupnom procesu.

"Raduje me što sam u ovom slučaju pogrešio", rekao je Han za Tanjug na podsećanje da je pre više meseci upozoravao na opasnost da bi predizborna kampanja u Srbiji, zbog moguće nacionalističke retorike, mogla da ugrozi reforme i dostignuća na putu EU.

"Moje strepnje se nisu obistinile. Naučio sam i ja da je dobro da se glasno iznesu strepnje, a onda da se spozna da one nisu nastupile. Bolje je da sam rekao to i da nisam u pravu, nego da sam ćutao i da onda te strepnje uslede", zadovoljno je primetio je Han.

Uveren je, šta više, da će tokom ove godine biti otvaranja novih poglavlja.

On ističe da je Srbija u poslednjem periodu značajno napredovala po pitanju evropskih integracije, i ukazao da taj put pozitivno deluje na razvoj zemlje.

Prema njegovoj oceni, napredak u pristupnom procesu već je doneo pozitivne efekte.

„Ako pogledate ekonomske podatke, smanjenje nezaposlenosti, povećanje stranih investicija, sve su to rezultati te evropske perspektive“, uveren je Han.

U vreme kada su otvorena prva dva poglavlja mnoga strana preduzeća, i ne samo evropske kompanije, odlučila su, navodi, da investiraju u Srbiju.

Ta predzeća, ističe Han, odlučila su se na ovaj korak, jer računaju da je kroz evropsku perspektivu stvoreno bezbedno okruženje za njihova ulaganja i poslovanje.

Na pitanje da li očekuje otvaranje daljih poglavlja, Han je bez dvoumljenja odgovorio:

"Naravno".

On je objasnio da Evropska komisija nastoji da nova poglavlja u pregovorima sa Srbijom otvara "u redovnim razmacima".

„Međutim, ne radi se samo o otvaranju poglavlja, već o oblastima u kojima je potrebno sprovesti promene, koje moraju biti održive i dokazive. Najvažnije je da građani osete da sve te mere, reforme koje su pokrenute, a nisu sve obradovale, predstavljaju investiciju u bolju budućnost“, istakao je Han.

On je dodao da je neophodno kratkoročno pokazati koji je potencijal tih mera.

Na pitanje kako komentariše predlog slovačkog premijera Roberta Fica da bi EU trebalo da izdvoji jednu od kandidatskih zemalja zapadnog Balkana i ubrza njen ulazak u Uniju, Han je podvukao da odluka o brzini napredovanja u pristupnom procesu nije na EU, već na zemljama kandidatima.

„Što se EU i Evropske komisije tiče, ne postoji ograničenje brzine. Napredak na tom putu zavisi od svake države pojedinačno“, objasnio je on.

Istovremeno, poručuje da se u pristupnom procesu ne radi samo o preuzimanju evropskih pravnih tekovina, već o „življenju“ duha evropskih zakona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: