Jeremić: Vojnu neutralnost u Ustav, neću da budem fikus

Kandidat za predsednika Srbije Vuk Jeremić izjavio je da politička odluka o vojnoj neutralnosti Srbije treba da bude sastavni deo Ustava Srbije.

Izvor: Beta

Subota, 18.03.2017.

22:18

Jeremić: Vojnu neutralnost u Ustav, neću da budem fikus
Foto: Tanjug

On je na predstavljanju kandidata za predsednika Srbije na RTS-u rekao da bi kao predsednik u narednih nekoliko godina radio na tome da odluka o vojnoj neutralnosti bude na praktičan način sprovedena u delo.

"Za to mi je potrebno reformatiranje vojno i bezbednosnog sistema, ali misli da će mi biti potrebni i veći budžetski izdaci za vojsku u tom slučaju", rekao je Jeremić.

On je ocenio da je vojno neutralna država bezbednija, nego kada bi se svrstala u neki red i kada bi postala deo NATO pakta.

Naglasio je i da se zalaže za još bolju saradnju sa svim zemljama u svetu, i sa Rusijom i Kinom navodeći Kinu kao jednu od potencijalno najvećih investitora u Srbiji.

Jeremić je kazao da je Rusija siguran partner Srbije i da Srbija uz Rusiju može da bude mirna, jer može da računa na njenu podršku u Savetu za nacionalnu bezbednost UN.

Govoreći o Evropskoj uniji on je kazao da je Unija u fazi krize koja će kao posledicu imati verovatno i odlaganje procesa proširenja na duži rok.

Međutim, kako je dodao, Srbija treba da nastavi da sarađuje sa Evropom i dostigne evropske standarde i da u zemlji stvori društvo zasnovano na vladavini prava.

Na pitanje da li bi kao predsednik Srbije sarađivao sa vladom, on je kazao da svaka uređena zemlja mora biti takva da se institucije međusobno poštuju, i da on namerava da bude presednik koji će da nudi rešenja.

"Ja nameravam da budem predsednik koji će da nudi rešenja, a ne neko ko će da bude fikus", kazao je Jeremić.

On je negodovao zbog toga što u biračkim odborima na Kosovu i Metohiji nema svoje predstavnike.

"Ni na jednom biračkom mestu na Kosovu i Metohiji, kako stvari stoje, neću imati nijednog predstavnika, to je nedopustivo jer je veoma bitno ko će biti tu kada se broje glasovi", kazao je Jeremić.

On je kazao da je tokom kampanje obišao oko 50 gradova i da ih sve veže jedna ista nit - da ljudi jako teško žive i da su razočarani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: