Ambasador UKR: Srbima sa Krima moguća krivična ili zabrana

Posle posete poslanika SNP Krimu ukrajinski ambasador u Beogradu za B92 kaže da je moguća administrativna ili krivična kazna za te ljude.

Izvor: B92

Subota, 18.03.2017.

20:29

Ambasador UKR: Srbima sa Krima moguća krivična ili zabrana
Foto: GettyImages

Lider Srpskog narodnog pokreta Nenad Popović odgovara Krim je ruski.

Ne bismo sami sebi skočili u stomak, već bismo pucali sebi u noge, samo da nam to ukrajinski ambasador Oleksandar Aleksandrovič već nije poručio u decembru.

Tada glas protiv rezolucije o Krimu, sada narodni poslanici SNP deo vladajuće koalicije gosti Rusije na Krimu.

"Vlada Ukrajine može da odredi administrativnu ili krivičnu kaznu za te ljude ili da im zabranimo ulazak u Ukrajinu ili krivična kazna. To će sud odlučiti", navodi Aleksandrovič za B92.

Aleksandrovič kaže da i te kako razlikuje i nikako ne meša pojedinačno kršenje ukrajinskog zakonodavstva od strane narodnih poslanika, sa stavom koji većina građana Srbije ima prema njegovoj zemlji.

U odgovoru, lider SNP Nenad Popović objašnjava da Moskva podržava Beograd po pitanju KIM i RS, da su Rusija i Srbija bratske zemlje i da zato moraju da se podržavaju po svim pitanjima.

"Za mene je pitanje Krima rešeno, kako je Kosovo Srbija tako je Krim Rusija. Želim najbolje odnose sa prijateljskom Ukrajinom. Mi tamo imamo mnogo prijatelja, ali sam protiv režima koji je došao na vlast državnim udarom i proteruju Ruse odande", ističe Popović.

I dok SNP negira da je posetom Krimu pogazila državnu politiku, ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine traži objašnjenje srpskog ambasadora u toj zemlji.

Njegovom kolegi u Beogradu je stav Vlade Srbije da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine poznat, i zato očekuje reakciju.

"Razumem kada prvi ljudi vaše vlade kažu da ne mogu da kontrolišu sve poslanike. To razumem, ali bilo bi dobro da vlada da neki zvanični odgovor na to, post factum... To se desilo", ocenjuje Aleksandrovič.

Vlada ni MSPS za sada bez ikakve reakcije.

Inače, pre tačno tri godine na Krimu je navodno referendumski 97 odsto stanovnika bilo za pripajanje Rusiji.

U nedeljama pre toga Rusija je iskoristila nesigurnost posle promene vlasti u Kijevu i preuzela vojnu kontrolu Krima. Ni Ukrajina ni međunarodna zajednica ne priznaju aneksiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: