Čanak kritikovao Vučića zbog "sedenja na dve stolice"

Predsednički kandidat LSV Nenad Čanak kritikovao je premijera Vučića Aleksandra Vučića zbog izjave da se Srbija neće opredeljivati između Rusije i Zapada.

Izvor: Beta

Subota, 18.03.2017.

17:28

Čanak kritikovao Vučića zbog
Foto: Tanjug

Čanak je ocenio da je reč o "sedenju na dve stolice" koje je "nemoralno, štetno i neodrživo".

"Poruka predsedničkog kandidata vlasti, ali i opozicije, svodi se na stav da Srbija ne treba da se opredeljuje između Evropske unije i Rusije. To je loša poruka koja se šalje biračima, ali i poguban stav koji o Srbiji ide u svet. Pokušaji naprednjačke vlasti, u čemu ih prate i opozicioni predsednički kandidati, da sedi na dve stolice, su nemoralni i na duži rok apsolutno neodrživi i veoma štetni", ocenio je Čanak.

Prema njegovim rečima, Srbija ima obavezu da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU, jer je to uslov za sve i nemoguće ga je zaobići, ako se želi ulazak u Uniju.

"Srbija ne može da ima jednaku distancu prema EU i Rusiji, jer želi da uđe u zajednicu evropskih naroda, a ne da postane ruska gubernija. Ako Srbija istinski želi da gradi demokratsko i otvoreno društvo, pravnu državu i vladavinu prava, ona mora da bude bliža EU gde su ti ideali, ipak, mogući i ostvarivi. A ne da teži Rusiji kao najkorumpiranijoj državi na svetu i zemlji gde se kritički novinari i opozicioni lideri nekažnjeno ubijaju po ulicama", naveo je Čanak.

Optužio je vlast u Srbiji da manipuliše razlozima zbog kojih su uvedene sankcije Rusiji.

"Rusija je izvršila agresiju na suverenu teritoriju međunarodno priznate Ukrajine - države čiji je teritorijalni integritet sama Moskva garantovala. U tim ratovima stradale su i još stradaju hiljade ljudi", naveo je Čanak.

Ocenio je da će šteta koju će Srbija imati zbog pokušaja da sedi na dve stolice biti višestruka: politička, ekonomska, razvojna, demokratska.

"Pozivamo i vlast i sve druge predsedničke kandidate da pokažu malo hrabrosti i prestanu da izigravaju poslušnike i lakeje korupmiranog, agresivnog i izolovanog režima u Kremlju i jasno se opredele za EU i vrednosti koje ona predstavlja", poručio je Čanak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: