Drašković: Nemačka će nam pomoći

Nemačka je spremna da Srbiji pruži stručnu pomoć u izradi propisa koji će zaštititi prava žrtava tajnih službi, saopštio je Srpski pokrent obnove.

Izvor: Beta

Subota, 18.03.2017.

14:43

Drašković: Nemačka će nam pomoći
Tanjug

Predsednik SPO Vuk Drašković je o tome u petak u Berlinu razgovarao s Rolanom Janom, saveznim komesarom Vlade Nemačke za arhive službi državne bezbednosti bivše Demokratske Republike Nemačke.

Predsednik SPO je Jana upoznao sa zakonskim predlogom SPO o otvaranju tajnih dosijea službi bezbednosti bivše Jugoslavije i Srbije.

Kako je saopštio SPO, zakoni i praksa Nemačke su najuspešniji u otvaranju dosijea tajnih službi bezbednosti, zbog čega su "veoma korisni i podsticajni za sve bivše komunističke zemlje, uključujući i Srbiju".

"Nemačko iskustvo u reformi službi bezbednosti, suočavanju sa prošlošću, otkrivanju zločina i kažnjavanju odgovornih dokaz je da su ovi procesi preduslov za izgradnju demokratskog društva, pravne države, uspešne ekonomije i lične sigurnosti građana", istakao je Drašković. Jan je Draškoviću i njegovom zameniku, poslaniku Aleksandru Čotriću rekao da bi Srbija usvajanjem zakona o otvaranju dosijea ubrzala pristupanje Evropskoj uniji i da je Nemačka spremna da joj u tome pmogne.

U arhivi bivše istočnonemačke službe Štazi, u Berlinu je 40 miliona dokumenata koji se 27 godina čuvaju i proučavaju s ciljem ispravljanja nepravdi prema oštećenima, kažnjavanja i zabrane političkog angažovanja onih koji su u ranijem totalitarnom režimu špijunirali i proganjali sve koji su mislili drugačije od Komunističke partije, prenela je SPO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: