Turska opet preti: Poslaćemo izbeglice, ne igrajte se

Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu upozorio je da bi Turska mogla da pušta više od 15.000 izbeglica mesečno ka Evropi.

Izvor: Beta

Petak, 17.03.2017.

14:56

Default images
Foto: Gettyimages

"Ako želite, možemo da otvorimo put za 15.000 izbeglica, koje vam ne šaljemo svakog meseca, i da vam oduzmemo dah", rekao je Sojlu, prenela je provladina agencija Anadolija.

"Morate da imate na umu da ne možete da se upuštate u igre u regionu bez uzimanja Turske u obzir", rekao je on.

Sojlu je kritikovao zabrane mitinga podrške turskom referendumu za proširenje predsedničkih ovlašćenja koje su uvedene u više evropskih zemalja, posebno Nemačkoj i Holandiji.

On se pitao da li će ustav da se promeni u Nemačkoj ili u Holandiji i poručio da su to unutrašnja pitanja Turske u kojeane treba da se mešaju.

Ministar je optužio Holandiju i Nemačku da su umešane u demonstracije protiv turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u junu 2013, prokurdske proteste u oktobru 2014. i pokušaj puča 15. jula 2016. godine.

"Pokušavaju da završe posao koji nisu završili", rekao je on.

Turska i EU prolaze kroz najveću diplomatsku krizu u poslednjih nekoliko godina posle odbijanja nekoliko evropskih zemalja da dozvole turskim zvaničnicima učešće na mitinzima turske dijaspore u podršku Erdoganu pred referendum 16. aprila.

Erdogan je zbog nedavnih tenzija s nekoliko zemalja članica EU juče zapretio suspendovanjem sporazuma sa Evropskom unijom o migrantima iz marta 2016. godine, kojim je drastično smanjen njihov priliv u Evropu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: