Počinje Bregzit, Holandija glasa-"dani koji menjaju svet"

Počinje Bregzit, Holandija glasa, SAD preti bankrotstvo. U narednim danima svet može mnogo da se promeni, piše nemački „Velt“.

Izvor: Sputnjik

Sreda, 15.03.2017.

07:17

Počinje Bregzit, Holandija glasa-
Foto: Gettyimages

Počinje Bregzit

O Bregzitu se govori još od juna 2016. godine, ali do sada nije počeo. Postoji samo volja naroda, izražena na referendumu. Zvanični zahtev za izlazak iz EU, prema članu 50 Lisabonskog sporazuma, još nije podnet. Međutim, situacija postaje ozbiljna.

Proces počinje. Parlament Velike Britanije je u utorak usvojio zakon o Bregzitu, po kojem Vlada može da započne izlazak iz EU.

Kada kraljica Velike Britanije Elizabeta II odobri zakon, premijerka Tereza Mej može da podnese zahtev Savetu EU. Većina eksperata prognozira da će Mejova početi zvanične pregovore o izlasku tek krajem marta.

Nestabilna Holandija

Glasanje u Holandiji je početak godine izbora u Evropi. Rezultat će odrediti ton za naredne nedelje i mesece.

Nedavno je aktuelni premijer Mark Rute bio u maloj prednosti u odnosu na desničara Gerta Vildersa sa svojom Partijom slobode, koja je imala koristi od otvorenog konflikta sa Turskom.

Čak i ako Vilders pobedi i, kako se očekuje, ne uspe da oformi vladu, u EU se plaše domino efekta. Ideja da Marin le Pen postane predsednica Francuske manje će plašiti ljude.

Prokletstvo američkih državnih rezervi

Učetvrtak će Dženet Jelen uraditi nešto što se možda neće dopasti svetu: ona će povećati kamatne stope. Propratni materijal svetske ekonomije je jeftini novac. Ako najvažnija centralna banka na svetu podigne cenu najvažnije valute na svetu, nisu isključeni indirektni efekti.

Finansijsko tržište ovo naziva prokletstvom Federalnih rezervi SAD, sećajući se kako se uoči svakog kraha na berzi dešavalo povećanje kamata.

Ovo može onemogućiti političke planove predsednika Donalda Trampa, koji se umnogome zasnivaju na bumu hartija od vrednosti. Program stimulacije ekonomije bilion dolara, kojim uglavnom treba da se finansira podizanjem kredita, može biti realizovan samo uz pomoć jeftinog novca.

Zabrana dugovanja u Americi

Od četvrtka Tramp više neće moći da se zadužuje. U sredu ističe važan rok. Na snagu će stupiti zvanična dužnička granica koja u ovom trenutku iznosi 18 biliona dolara, a deficit će iznositi skoro 30 biliona dolara. Podsetimo, uvođenje dužničke granice odloženo je u oktobru 2015. do 15. marta 2017. godine.

Od četvrtka američki trezor neće moći više da prodaje nove hartije od vrednosti, tj. vlast će morati da se zadovolji tekućim dohocima. To neće biti prvi put kada se granica ne podiže na vreme. Dužnička granica i njeno povećanje je uvek političko pitanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: