Junker o Erdoganu: Skandalizovan sam

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je da je "skandalizovan" izjavama turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Izvor: Beta

Sreda, 15.03.2017.

22:41

Junker o Erdoganu: Skandalizovan sam
Getty Images

Turski lider je u poslednjim govorima optuživao Nemačku i Holandiju za "nacizam".

"Bio sam skandalizovan onim što je Turska rekla o Holandiji, Nemačkoj i drugim. Nikad neću prihvatiti to poređenje između nacista i sadašnjih vlada", rekao je Junker u Strazburu u obraćanju Evropskom parlamentu reagujući na diplomatsku krizu između Ankare i nekoliko evropskih prestonica.

Turska zamera Holandiji što je zabranila učestvovanje turskih ministara na mitinzima podrške Redžepu Tajipu Erdoganu, za referendum o proširenju predsedničkih ovlašćenja. Erdogan je rekao da će Holandija platiti cenu za takvo ophođenje prema turskim ministrima i da to ponašanje podseća na "nacizam i fašizam".

Nemačka je bila prva koja je početkom marta izazvala bes turskog predsednika pošto je u nekim gradovima zabranjeno turskim ministrima da vode kampanju za turski referendum od 16. aprila. On je tada više puta optužio Berlin za nacističku praksu.

"Uspostaviti poređenje sa takvim periodom potpuno je neprihvatljivo", rekao je danas Junker i dodao da se "onaj ko tako govori distancira od Evrope".

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk koji se takođe izrazio pred evroposlanicama rekao je da se solidariše sa Holadijom, i osvrnuo se na incident u Roterdamu, gde je zabranjen dolazak dvoje turskih ministara.

"Ako neko vidi fašizam u Roterdamu, to je potpuno odvojeno od realnosti", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: