Hrvatskoj stigla tužba žrtava NDH - traže 3,5 milijardi $

Hrvatskoj je ovih dana uručena grupna tužba za naknadu štete koju su Srbi, Romi i Jevreji pretrpeli tokom Drugoga svetskog rata u ustaškom režimu NDH.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 13.03.2017.

08:55

Hrvatskoj stigla tužba žrtava NDH - traže 3,5 milijardi $
Foto: Gettyimages

Zagrebački "Večernji list" navodi da je reč o postupku koji je nekoliko osoba u maju prošle godine pokrenulo pred Okružnim sudom u Čikagu tražeći za žrtve, njihove naslednike i rodbinu odštetu od 3,5 milijardi dolara.

U Ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske listu je potvrđeno da je tužba stigla putem američke ambasade.

Naknada se ne odnosi samo na materijalnu štete vezanu uz oduzetu imovinu, nego i na nematerijalnu štetu koju su pretrpele žrtve ustaških logora.

Tužioci tvrde da je za tu štetu odgovorna Hrvatska kao pravna naslednica NDH.

Ministarstvo spoljnih poslova navelo je da Hrvatska ne može da odgovara, jer ona nije naslednica NDH, već počiva na temeljima Zemaljskog antifašističkog veća Hrvatske - ZAVNOH, piše “Večernji list“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: