"Srebrenica-želja Holanđana da očiste Evropu od muslimana"

Šef dopisništva turske televizije TRT iz Njujorka Kahraman Hališčelik optužio je da se Srebrenica desila jer su Holanđani želeli da očiste Evropu od muslimana.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 12.03.2017.

15:36

Foto: Tanjug

"Sve vreme smo mislili da se Srebrenice nije desila namerno. Sada je jasno da su Holanđani želeli da očiste Evropu od muslimana", napisao je na tviteru Hališčelik koji izveštava za TRT i iz UN, u jeku diplomatskog spora Holandije i Turske.

Holandska armija je, u sklopu misije Ujedinjenih nacija, imala bataljon u Srebrenici, gde se 1995. dogodio masovni zločin, iako su je UN prethodno proglasile zaštićenom zonom.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan zapretio je da će Holandija "platiti cenu" nakon što je proterala tursku ministarku za porodicu Fatmu Betul Sajan Kaju iz svoje zemlje.

"Oni će sigurno platiti cenu i takođe, naučiti šta je diplomatija. Naučićemo ih međunarodnoj diplomatiji", rekao je Erdogan u Istanbulu.

"Hej Holandijo, ako žrtvujete tursko-holandske odnose zbog izbora u sredu, platićete cenu", dodao je on.

Erdogan je rekao da je s razlogom optužio holandsku vladu za nacizam i faišizam, rekavši da bi samo takvi režimi zabranili ministrima inostranih poslova da putuju izvan granica svojih zemalja.

"Rekao sam da sam mislio da je nacizam završen, ali nisam bio u pravu. Nacizam živi na Zapadu", izjavio je predsednik Turske.

On je zahvalio Francuskoj, koja je dozvolila turskom ministru inostranih poslova Mevlutu Čavušogluu da se obrati pripadnicima turske zajednice u francuskom gradu Mecu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: