Protest protiv hapšenja novinara u Istanbulu

Turski novinari i opozicioni poslanici protestovali su u Istanbulu protiv hapšenja novinara koje je usledilo posle neuspelog puča protiv predsednika Turske.

Izvor: B92

Subota, 11.03.2017.

16:45

Default images
Foto: Gettyimages.com

"Novinarstvo nije zločin", "Nećemo ćutati", uzvikivali su učesnici protesta zbog načcina na koji su novinari tretirani u Turskoj, prenosi AFP.

"Mnogim novinarima u zatvoru nije dozvoljeno da primaju pisma u uslovima vanrednog stanja u zemlji", izjavio je poslanik iz redova Republikanske narodne partije Baris Jarkadas.

Vlada Turske proglasila je vanredno stanje nakon propalog vojnog puča 15. jula prošle godine koji je za cilj imao da zbaci Erdogana sa vlasti.

Kako agencija navodi, kritičari vlasti tvrde da se vanredno stanje koristi za obračun sa Erdoganovim konkurentima, a ne sa učesnicima puča.

Prema navodima novinarskih udruženja, oko 170 medijskih kuća je zatvoreno, a skoro 800 pres kartica ukinuto.

Više od 100 novinara i predstavnika medija je uhapšeno, navodi se u decembarskom izveštaju nevladine organizacije Reporteri bez granica, prenosi AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: