Odložena odluka o izručenju Haradinaja / VIDEO

Odluka o izručenju Ramuša Haradinaja odložena je za 6. april, traže se dodatne informacije, saopštio je sud u Kolmaru.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.03.2017.

09:25

Odložena odluka o izručenju Haradinaja / VIDEO
Foto: Tanjug

Nakon odluke, bivši lider OVK i premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da se radi o zloupotrebi. Nekoliko stotina Albanaca, koji su ga čekali ispred suda, nakon toga su zapevali himnu Albanije.

Istražno veće je, u skladu sa zahtevima Tužilaštva, naložilo dostavljanje dodatnih informacija, a sledeće ročište je zakazano za 6. april, rekla je Tanjugu Mari-Elen Kalvano iz tog suda.

Haradinaj i dalje neće moći da napušta teritoriju Francuske do konačne odluke suda, koji je po drugi put odložio svoju odluku.

Sudnica je bila puna simpatizera lidera Saveza za budućnost Kosova Haradinaja. U hodniku suda i ispred zgrade suda veliki broj Albanaca nosio je zastave Republike Albanije.

Pored velikog broja medija i simpatizera Haradinaja, zasedanju francuskog suda prisustvovao je i Agim Bahtiri, gradonačelnik Južne Mitrovice.

"Došli smo bez Haradinaja i on će biti oslobođen i vratiti se sa nama na Kosovo", rekao je on za Indeks onlajn.

Sud u Kolmaru je 9. februara održao javnu sednicu na kojoj su svoje stavove o zahtevu Srbije izložili Haradinaj i njegovi branioci, pa je radi većanja (utvrđivanja ispunjenosti uslova i glasanja) o zahtevu Srbije za izručenje odložio donošenje svoje odluke. Zadatak suda u Kolmaru je da utvrdi da li su ispunjeni uslovi za izručenje koje predviđa Evropska konvencija o ekstradiciji, koja ne oročava donošenje odluke, dok se postupak odlučivanja tog suda vodi u skladu sa procesnim zakonima Francuske.

Haradinaj, koji je lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova, uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po srpskoj poternici, a Srbija je potom uputila Francuskoj zahtev za njegovo izručenje.

On je nedelju dana kasnije pušten da odluku suda o zahtevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno da napušta teritoriju Francuske.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u januaru je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su prosleđeni sudu u Kolmaru.

Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KIM, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična dela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na KIM u toku 1998. i 1999. godine, a reč je, kako je Beograd saopštio, o delima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: