Raspisani predsednički izbori

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković raspisala je predsedničke izbore koji će biti održani 2. aprila.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 02.03.2017.

13:01

Raspisani predsednički izbori
Foto: Tanjug

Prema njenim rečima, programi kandidata su od izuzetne važnosti za dalju budućnost Srbije i stabilnost države.

"Pozivam građane i želim im da izaberu najboljeg kandidata koji će ozbiljno i odgovorno sarađivati sa vladom Republike Srbije i koji će zajedno sa njom da se bori za očuvanje političke i ekonomske stabilnosti, kao i za slobodu, nezavisnost i suverenitet Srbije", rekla je Maja Gojković.

Kako kaže, ima i poruku za kandidate.

"Želim im da u kampanji ne zaborave građane Srbije, poštuju građane Srbije i računaju na njihove glasove ako im se obraćaju programom, ne mržnjom. Da se bore radom i odgovornošću, poštuju demokratske procese i volju građana koja će biti iskazana", navela je ona. www.b92.net/info/vesti/index.phpSudeći prema dosadašnjim najavama, u trku sigurno ulazi dvocifren broj kandidata.

Srpska napredna stranka istakla je svog lidera i premijera Srbije Aleksandra Vučića kao kandidata, a iza njega su stale i SPS i sve druge stranke vladajuće koalicije, te će on biti zajednički kandidat stranaka koje participiraju u vlasti.

U januaru su kandidature istakli i Vuk Jeremić, iza koga su stali neki poslanici u Skupštini Srbije koji su u međuvremenu oformili i svoj poslanički klub i SDS, kao i Saša Janković, koji je dobio podršku DS.

Među prvima su predsedničke kandidature na ovogodišnjim izborima najavili i lider radikala Vojislav Šešelj i predsednik pokreta Dveri Boško Obradović, kao i predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, koji kaže da će na izbore izaći kao "kandidat naroda", a da njegova Srpska narodna partija, ukoliko to želi, ima pravo da kandiduje nekog drugog.

Kandidat DSS za predsednika Srbije biće Aleksandar Popović, a bivši funkcioner Pokreta socijalista Bratislav Jugović, koji je napustio tu stranku zbog predsedničke kandidature, ranije je rekao da će biti kandidat građana, jer smatra da levica mora da ima svog kandidata, te da ima podršku Samostalnog sindikata.

Predsedničku kandidaturu najavio je i predsednik stranke "Aktivna Srbija" Dušan Janjić, koji tvrdi da mu je do sada podršku dalo više od 150.000 ljudi iz Srbije.

Kandidature su najavila i dva državljanina Srbije iz SAD, Danijela Sremac, koja kaže da je i član Republikanske partije novog američkog predsednika Donalda Trampa i Vladimir Rajčić, pomenut u javnosti kao čovek koji je za jedan srpski nedeljnik obezbedio intervju sa Trampom, čiju verodostojnost je kasnije demantovao Trampov izborni štab.

Takođe, kandidature su najavili i nekadašnji član SNS i estradni menadžer Saša Mirković i bivši visoki funkcioner Treće Srbije desničar Angrej Fajgelj, koji je više puta hapšen zbog pretnji Aleksandru Vučiću i Saši Jankoviću.

Kandidaturu je najavio još jedan bivši član Treće Srbije, Miroslav Parović, koji će biti kandidat Narodnog slobodarskog pokreta.

Pravila

Predsednik Republike bira se na neposrednim izborima, tajnim glasanjem.

Pravo da bira predsednika Republike i da bude biran za predsednika Republike ima svaki punoletan i poslovno sposoban državljanin Srbije.

Prema Zakonu o izboru predsednika kandidate mogu da predlažu političke stranke koje su registrovane na dan kad je objavlјena odluka o raspisivanju izbora, koalicije političkih stranaka ili grupe građana. Grupu građana osniva najmanje deset birača.

Kandidovanje se vrši podnošenjem predloga kandidata Republičkoj izbornoj komisiji (RIK), najkasnije 20 dana pre dana izbora.

Uz predlog kandidata, svaki podnosilac je dužan da dostavi i zakonom propisanu dokumentaciju, kao i najmanje 10.000 sudski overenih izjava birača da svojim potpisom podržavaju predloženog kandidata.

Birač može potpisom podržati samo jednog kandidata.

RIK utvrđuje listu kandidata za izbor predsednika Republike najkasnije 15 dana pre dana izbora i objavljuje je u "Službenom glasniku Republike Srbije" narednog dana od dana kada ju je utvrdila.

Redni broj koji će kandidati imati na glasačkom listiću utvrđuje se žrebom na sednici RIK-a, kojoj mogu da prisustvuju predstavnici svih predlagača kandidata.

Za predsednika Republike izabran je kandidat koji je dobio većinu glasova birača koji su glasali.

Ako nijedan kandidat ne dobije većinu glasova birača koji su glasali, drugi krug izbora održava se u roku od 15 dana.

U drugom krugu izbora učestvuju dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova, pri čemu će na glasačkom listiću prvi po redosledu biti kandidat koji je na prvom glasanju dobio najviše glasova.

Više od dva kandidata učestvuju u drugom krugu ako ih više deli prvo ili drugo mesto.

Za predsednika Republike izabran je kandidat koji je u drugom krugu izbora dobio najveći broj glasova.

Ako u drugom krugu kandidati osvoje isti broj glasova, glasanje se ponavlјa u roku od 15 dana.

Mandat predsedniku Republike počinje polaganjem zakletve pred Skupštinom Srbije i traje pet godina i niko ne može više od dva puta da bude izabran za predsednika, bez obzira na to koliko su mu trajali prvi i drugi mandat.

Zakletva koju predsednik polaže glasi: "Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti."

U Ustavu Srbije je navedeno da predsednik Republike izražava državno jedinstvo Srbije.

Predsednika Srbije predstavlja Srbiju u zemlji i inostranstvu, ukazom proglašava zakone, u skladu s Ustavom, predlaže Skupštini kandidata za predsednika Vlade, pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista.

Zatim predlaže Skupštini Srbije nosioce funkcija, u skladu sa Ustavom i zakonom, postavlja i opoziva ukazom ambasadore Srbije na osnovu predloga Vlade, prima akreditivna i opozivna pisma stranih diplomatskih predstavnika, daje pomilovanja i odlikovanja.

Predsednik Srbije, u skladu sa zakonom, komanduje Vojskom i postavlja, unapređuje i razrešava oficire Vojske Srbije.

Predsednik Republike ne može obavljati drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost i uživa imunitet kao narodni poslanik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

100 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: