Ministarstvo: DJB predao samo 673 obrazaca po propisu

Ministarstvo državne uprave saopštilo je da je utvrđeno da su svega 673 izjave uz prijavu za upis DJB u Registar stranaka bile na propisanom obrascu.

Izvor: B92

Sreda, 01.03.2017.

19:41

Ministarstvo: DJB predao samo 673 obrazaca po propisu
Foto: Tanjug

Utvrđeno je, kako se navodi, da su od svih 10.174 dostavljenih obrazaca izjava, svega 673 izjave bile na propisanom obrascu i popunjene u skladu sa zakonom.

Povodom optužbi koje je "Dosta je bilo" izneo u vezi sa postupanjem po prijavi tog pokreta za upis u Registar političkih stranaka, u saopštenju se navodi da se, u utorak, 14. februara 2017. godine, kada je podneta prijava za upis u Registar i obradu dokumentacije dostavljene uz prijavu, u Ministarstvu tome pristupilo bez odlaganja.

Pokret "Dosta je bilo" optužio je ranije Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave da namerno oteže registraciju stranke "Dosta je bilo" i upis u Registar stranaka da bi je, kako tvrde, "sprečili da kao stranka učestvuje na predstojećim izborima".

"Ministarstvo je do danas, izvršilo fizičku obradu svih 10.174 dostavljenih obrazaca izjava. Utvrđeno je da su svega 673 izjave na propisanom obrascu i popunjene u skladu sa zakonom", piše u saopštenju.

Kako se dodaje, zakonom je propisano da se uz prijavu za upis obavezno podnose: zapisnik sa osnivačke skupštine; osnivački akt; izjave osnivača o osnivanju političke stranke, na propisanom obrascu, koje sadrže overu potpisa; potvrde o upisu osnivača političke stranke u birački spisak; po dva primerka programa i statuta; akt o izboru zastupnika političke stranke i overenu fotokopiju lične karte zastupnika političke stranke, a ako ona ne sadrži podatak o prebivalištu i adresi i potvrdu o prebivalištu.

Istovremeno, Pravilnikom o načinu upisa i vođenja Registra političkih stranaka propisan je obrazac izjave (Obrazac 3) kao i način na koji se taj obrazac popunjava i preuzima sa internet-stranice Ministarstva.

Na sajtu Ministarstva (www.mduls.gov.rs) nalazi se Obrazac 3, kao i Uputstvo za omogućavanje "Macro" sadržaja u vord (word) dokumentima, odnosno uputstvo o načinu preuzimanja i popunjavanja obrasca.

Zakonom o političkim strankama propisano je da je Ministarstvo dužno da donese Rešenje o upisu političke stranke u Registar u roku od 30 dana od dana predaje uredne prijave za upis, poredseća se u saopštenju

U toku je dalja provera preostale dokumentacije ispunjenosti uslova za upis u pogledu sadržine akata i dokumenata koji su propisani Zakonom i to: zapisnik sa osnivačke skupštine; osnivački akt; programa i statuta; akt o izboru zastupnika političke stranke, navelo je Ministarstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: