Ivanić: Ovo je silovanje nad srpskim političarima

Predsedavajući Predsedništva BIH Mladen Ivanić kaže da je neko neovlašćeno otvorio pismo koje je na njegovu adresu upućeno iz Međunarodnog suda pravde u Hagu.

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2017.

15:31

Ivanić: Ovo je silovanje nad srpskim političarima
Foto: Tanjug

"Ovo što se događa prevazilazi sve mere razuma. Moje pismo je bilo otvoreno, jedino. Eto do čega dovodi paralelizam", rekao je Ivanić novinarima u Sarajevu.

On je kazao da je sve to posledica "ohrabrenja koje su određene strukture dobile nalogom jednog člana Predsedništva".

"Ja pozivam sve razumne ljude u ovoj zemlji da shvate gde ovo vodi. Ovo je neka vrsta silovanja nad srpskim političarima u institucijama. Meni je jasno odakle (bošnjačkom članu Predsedništva BiH Bakiru) Izetbegoviću ranije ovo pismo", ocenio je Ivanić.

On je istakao da će nadležno Ministarstvo provesti istragu, a da će on posle istrage "preduzeti i zahtevati prave mere".

"Imaju snimci da je koverta bila zatvorena. Jedino je moja stigla otvorena, sigurno nije u letu otvorena, sigurno to nije uradio DHL", kazao je Ivanić.

Predsedavajući Predsedništva BiH dalje je naveo da u pismu iz MSP piše da treba pojasniti status agenta tužbe BiH pred MSB Sakiba Softića.

"Ja sam to očekivao i rekao sam da je to jedino logično. Zanimljivo da zahtev za pojašnjenje dolazi bez obzira što je Izetbegović predao pismo u kojem se pozivao na raniju odluku. Očito je da to Sudu nije bilo dovoljno, već se traži pojašnjenje. Jasno je da će ovo pasti na prvom koraku", dodao je Ivanić.

On je kazao da je 2. mart, do 18 sati krajnji rok da članovi Predsedništva BiH odgovore MSP o tome da li Softić ima legitimitet da predstavlja BiH pred tim sudom.

"Softić je svojim pismom imenovao dva zamenika i ja sam jasno Sudu rekao da odluku o ta dva zamenika niko od organa nije doneo. U pokušaju da se zvanične institucije izjasne o tome sazvao sam sednicu Predsedništva. Kao što znate, održana je sednica, ali je Izetbegović napustio sednicu i odluka nije doneta. Tim se zaključuje da Predsedništvo nije donelo odluku", pojasnio je Ivanić.

Prema njegovim rečima, agent može zastupati BiH, ali ne može pokretati postupke.

"Zahtev za reviziju je stav jednog pojedinca koji se zove Softić. Iza njega ne stoji ni Predsedništvo niti institucije", kazao je je Ivanić.

On je rekao da će sačekati da li je moguće da se održi sednica Predsedništva BiH na kojoj će se razgovarati o Softićevom legalitetu, ali da će on svakako po svom izaslaniku obavestiti MSP da Softić nema legitimitet kao agent BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: