“Majke je bio strah, ali nema kompromisa, ne damo naše“

“Kada nema sluha sa druge strane, protesti su neminovnost“, tako za B92.net počinje priču predsednica Koordinacionog odbora majki u Crnoj Gori Željka Savković.

Izvor: B92, Nevena Zdravkoviæ

Utorak, 28.02.2017.

10:23

“Majke je bio strah, ali nema kompromisa, ne damo naše“
Foto: Mladen Savkoviæ

Ona je, zajedno sa još nekoliko hiljada žena, izašla na ulice crnogorskih gradova zbog Izmene zakona o socijalnoj zaštiti kojim je smanjena naknada majkama sa troje ili više dece.

Prvi put majke su se našle ispred Vlade 16. februara. Odmah su zahtevale razgovor sa premijerom Duškom Markovićem, a potom su i noć provele na ulici. Sutradan im je obećan razgovor sa ministrima rada i finansija Kemalom Purišićem i Darkom Radunovićem, a na sastanku u sredu nije bilo dogovora.

“Bog je majkama dao da ćute i trpe, ali više neće moći“, poručila je Savkovićeva na protestu u Podgorici.

A kako je sve počelo?

U Crnoj Gori je 2015. usvojen Zakon o socijalnoj zaštiti (počeo da se primenjuje 1. 1. 2016). Omogućio je da svaka žena “koja rodi troje ili više dece“ dobije pravo na naknadu u iznosu od 70 odsto, odnosno 40 odsto prosečne neto zarade u Crnoj Gori ostvarene u godini ostvarivanja tog prava.

Na osnovu toga, naknade u 2016. iznosile su 336 evra, odnosno 192 evra.

Iako je u toj zemlji prosečna mesečna zarada porasla u 2016, što bi značilo da se mogao očekivati i rast doživotnih naknada, izmenom Zakona u decembru prošle godine ti iznosi su fiksirani na 264, odnosno 144 evra, što bi značilo umanjeni i za više od 25 odsto.

Proteste su prvo organizovali Unija slobodnih sindikata Crne Gore i Radnička partija, ali iako su okupili znatan broj ljudi, Savkovićeva kaže da je bilo relativno malo žena korisnica naknade i da je dugo razmišljala zašto je to tako.
Foto: Mladen Savkoviæ
“Posle protesta u Bijelom Polju, gde sam bila pozvana da govorim kao korisnica naknade, shvatila sam da je majke strah. Tada se rodila ideja da samo mi majke moramo same organizovati proteste. Tako je i bilo. Protesti u Beranama, Pljevljima, Kolašinu, Cetinju, Rožajama su nas povezali u Koordinacioni odbor, skoro iz svakog grada po jedna majka“, priča Željka Savković za B92.net.

Iako su istrajne u tome da se sporni zakon povuče, Savkovićeva navodi da je trebalo dosta snage da se majke ubede da protestuju.

“Potrebno je bilo vremena, iako ga nismo imale mnogo, da kod majki pokušamo da povratimo veru da se u nešto upuštamo iskreno i bez zadnje namere. Verujem da su majke u Podgorici to shvatile“, kaže ona.

Dodaje da su važnu ulogu odigrale društvene mreže uz pomoć kojih su se majke i povezale.

“Tražile su podršku jedna od druge i stavljale ispred sebe samo jedan cilj. Ne damo ono što nismo tražile, a ono što nam je zakon omogućio i što smo mi i tek ako zaslužile“, naglašava Savkovićeva.

Kaže da je stigla podrška sa svih strana, od USSCG, poslanika koji su ovaj zakon izglasali, predstavnika drugih političkih partija, NVO Crne Gore i građana koji cene ulogu majke u svom životu.

Međutim, od državnih zvaničnika podrška je izostala.

“Tražimo da priznaju da su pogrešili i da se zakon o smanjenju naknade povuče“, dodaje ona.

Do sastanka koji im je obećan na završetku protesta došlo je u sredu. Dogovora nije bilo, majke su odbile ponuđeno.

Kako je predstavnica majki navela, posle sastanka Ministarstvo rada predložilo je kategorizaciju – selekciju žena koje bi trebalo da primaju naknadu.

“Slušate ih četiri sata da obećaju da više neće biti smanjenja naknade, a ako se ukine, biće senzibilni prema majkama koje su izgubile posao. Malo su se zaneli, jer mi sa njima nismo pregovarali samo zbog majki koje su napustile posao, iako nas je tamo bilo najviše, već zbog svake majke koja se našla i koja može da se nađe u našoj situaciji”, napisala je Savkovićeva na Fejsbuku nakon neuspešnog sastanka.
Foto: Mladen Savkoviæ
Na kompromise, kaže, ne pristaju.

“Naš jedini zahtev je 70 odsto mesečne zarade iz prethodne godine, doživotno“, naglašava ona.

Za to vreme u medijima su se pojavili i različiti napisi o politizaciji protesta, Savkovićeva na svom profilu na Fejsbuku piše da “majke nisu vreće da mlate od tamo do ovamo“.

“Ispoštovaćemo svaku moguću proceduru da mi ne drobe o politizaciji, a onda ćemo ih samo kako majke znaju, naučiti šta je čast i ponos crnogorske majke“, piše ona.

Prema saopštenju NVO Akcije za ljudska prava (HRA), ovom izmenom Zakona iznevereno je 8.700 majki koje su donele odluku da se bespovratno odreknu plata i penzija, dok je ostalih 13.000 prethodno bilo na evidenciji nezaposlenih.

Savkovićeva kaže da su majke na ovaj način pokušale da pronađu svoj mir i odmore se od teških poslova.

“Penzionerke koje su sa po 40 godina staža imale penzije ispod 150 evra konačno su mogle da dišu i da unučetu kupe milku od 300 grama i majke iz Zavoda za zapošljavanje da imaju svoj cent u džepu da ne traže od nekoga za osnovne potrebe svake žene“, dodala je ona.

Na kraju, kaže da pruža podršku svim protestima koji brane pravo čoveka, radnika i socioekonomski ugroženih ljudi.

Crnogorske majke već su najavile nove proteste, ukoliko naknade ne budu vraćene, a Savkovićeva poručuje: “Zvaćemo celu Crnu Goru“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: