Odbor EP usvojio rezoluciju o Kosovu: O dijalogu i ZSO

Spoljnopolitički odbor EP usvojio je predlog rezolucije o Kosovu u kojoj traži da vlasti u Prištini sprovode dogovore u dijalogu s Beogradom.

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2017.

12:19

Odbor EP usvojio rezoluciju o Kosovu: O dijalogu i ZSO
Tanjug

U njoj se traži i da bez odlaganja počnu stvaranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

U predlogu rezolucije koja je usvojena sa 40 glasova "za" i 12 "protiv", a koju EP treba konačno da usvoji kasnije na plenarnom zasedanju, ponovo se "izražava zabrinutost zbog sporosti u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala", uz opasku da to "nije podvrgnuto pravdi, naročito na severu Kosova".

Osnivanje posebnog suda u Hagu za ratne i zločine protiv čovečnosti počinjene na Kosovu u predlogu rezolucije EP označava se kao "presudni korak za garantovanje pravde i pomirenja".

Takođe se pozdravlja to što je Kosovo dobilo status posmatrača u Savetu Evrope i "poziva Srbija da se ne upliće u ulazak Kosova u međunarodna i regionalna tela".

Poslanica Ulrike Lunaček, koja je pripremila izveštaj za predlog dokumenta, smatra i da bi zakon o regionalnoj nadležnosti srpskog suda za ratne zločine trebalo ukinuti.

Ona je to obrazložila tvrdnjom da "Srbija to koristi da bi progonila osobe koje su se borile protiv Miloševićevog režima", rekavši da je "to slučaj s Ramušem Haradinajem".

Lunačekova je zamerila Beogradu što ne pristaje da preda hidroelektranu Gazivode u vlasništvo Prištini, dodavši da time veliki deo Kosova mora da i dalje koristi termolektrane na ugalj, što zagađuje prirodnu sredinu i šteti zdravlju tamošnjeg življa.

Lunačekova, izvestiteljka EP za Kosovo, ponovo je pozvala pet članica EU koje ne priznaju samoproglašenu nezavisnost Kosova da to učine navodeći da je to "doprinelo normalizaciji odnosa Beograd-Priština".

Takođe se "žurno traži od rukovodilaca srpske zajednice na Kosovu da svoj položaj i ulogu u potpunosti ugrade u kosovske institucije, da se odvoje od Beograda i delaju konstruktivno na dobrobit celog stanovništva Kosova".

Predstavnici Srpske liste, koja je ranije učestvovala u radu vlade u Prištini, saopštili su da se neće vratiti u kosovske institucije sve dok ne počne formiranje ZSO, na šta su se vlasti u Prištini obavezale potpisivanjem sporazuma o ZSO još u avgustu 2015.

U dokumentu o kojem je raspravljao SPO EP se izražava i "zabrinutost zbog i dalje postojećih srpskih paralelnih struktura i traži njihovo uklanjanje".

Poslanici SPO EP izražavaju zadovoljstvo zbog sklapanja sporazuma o pridruživanju Kosova EU i naglašavaju da je "zabrinjavajuće što je u parlamentu Kosova u potpunom zastoju ratifikovanje razgraničenja s Crnom Gorom".

Tek kada vlasti u Prištini ispune taj i ostale uslove moguće je očekivati režim vizne liberalizacije EU za građane Kosova, dodaje se.

Drugi ključni uslov je, kako je podvučeno, da se "postignu opipljivi rezultati u osudama ljudi na visokom nivou za korupciju i organizovani kriminal".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: