Makalister: Rezolucija o Srbiji - posle izbora

Glasanje o Rezoluciji EP o Srbiji pomereno je, najverovatnije, za kraj aprila, zbog politike nemešanja parlamenta u predstojeće izbore u Srbiji.

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2017.

14:06

Makalister: Rezolucija o Srbiji  - posle izbora
Foto: Tanjug

To je najavio predsednik Spoljnopolitičkog odbora EP i izvestilac za Srbiju Dejvid Makalister.

"Evropski parlament ne želi da se meša u izbornu kampanju u Srbiji, i to je razlog zbog čega je pomereno izglasavanje Rezolucije EP o Srbiji, koje je, nakon juče usvojenog izveštaja u spoljnopolitičkom odboru, bilo planirano za zasedanje parlamenta sledećeg meseca", rekao je Makalister za Tanjug.

Makalister u razgovoru za Tanjug kaže da je veliki broj amandmana podnetih na njegov nacrt izveštaja o Srbiji od svih političkih grupa i poslanika različitih nacionalosti pokazatelj velikog interesovanja u Evropskom parlamentu za Srbiju.

On je kao ključno istakao da Evropski parlament podržava Srbiju na putu ka članstvu u EU.

"Želeo bih da ohrabrim Srbiju da ostane na evropskom putu, a Vladu da se koncentriše na važna pitanja vladavine prava o kojima se razgovara u okviru poglavlja 23 i 24, kao i na poglavlje 35, odnosno dalju normalizaciju odnosa sa Kosovom, što je od vitalne važnosti", rekao je Makalister.

On podseća da se najveći broj amandmana i odnosio na pitanja iz oblasti vladavine prava u Srbiji, poštovanja manjinskih prava, kao i na politiku dobrosusedstva i pomirenja.

"Uprkos različitim pogledima koji se odnose na političke detalje, u EP postiji generalno opredeljenje da se Srbija podrži na njenom putu ka EU", istakao je izvestilac za Srbiju.

Istovremeno, on ukazuje da iz evropskog parlamenta sa podrškom stiže i poruka da je ostalo još mnogo posla da se uradi.

“Približavanje EU podrazumeva naporan posao i srpske vlasti su toga svesne. Želeo bih da ohrabrim sve one poltičke snage u zemlji koje se zalažu za nastavak reformi u oblastima vladavine prava, ljudskih prva, borbe protiv korupcije, modernizacije industrije. To su samo neki od velikih izazova pred Srbijom”, poručio je izvestilac za Srbiju.

Na pitanje Tanjuga da konkretno objasni zahteve evropskih poslanika, koji su uvršteni u tekst izveštaja o Srbiji, a koji govore o progresivnom” usklađivanju spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom EU, pogotovo kada je Rusija u pitanju, Dejvid Makalisiter objašnjava da pristupanje EU znači usklađivanje kako zakonodavstava, tako i nacionalne politike sa EU kriterijumima i vrednostima.

“U određenim delovima svoje spolje politike, Srbija nije 100 procentno usklađena sa EU. To je jasno i Beogradu. Uveren sam da će na kraju ipak biti moguće da se srpska politika dalje uskladi sa EU. Imamo još nekoliko godina da radimo na tome i uveren sam da će na kraju to biti moguće”, zaključuje Makalister.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: