Brana Crnčević dobio ulicu na Paliću, manjine protiv

Skupština Grada Subotice izglasala je da poznati književnik i aforističar Branislav Brana Crnčević dobije ulicu na Paliću.

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2017.

00:46

Brana Crnčević dobio ulicu na Paliću, manjine protiv
Foto: Tanjug, arhiva

Za odluku su glasalii odbornici vladajuće Srpske napredne stranke, njihov koalicioni partner Savez vojvođanskih Mađara bio je uzdržan, a Demokratska stranka i Pokret za građansku Suboticu glasali su - protiv.

Usvajanje odluke obeležili su protivrečni stavovi vlasti i opozicije o društvenom angažmanu ovog stvaraoca tokom devedesetih.

Tako je Miroslav Milojević iz Pokreta za građansku Suboticu, pored nespornog publicističkog stvaralaštva, naveo da je Crnčević do kraja života ostao dosledan „izvornoj memorandumskoj ideji sa kojom je ustoličen Slobodan Milošević”.

Navodi da je osim nekadašnjeg predsednika Srbije i Jugoslavije bio blizak Radovanu Karadžiću, potom radikalima i na kraju naprednjacima.

“Dao je svoj doprinos stvaranju klime mržnje koja je pokosila tadašnju Jugoslaviju. Ovaj predlog vidim i kao pokušaj rehabilitacije i abolicije politike koja je vođena tokom devedesetih godina”, rekao je Milojević.

Odbornik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov rekao je da nacionalni savet ove nacionalne zajednice nije dao svoje pozitivno mišljenje, a kasnije je tokom rasprave rečeno da pozitivno miljšljenje nisu dali ni u Nacionalnom savezu Mađara.

“Razloge zbog kojih su oni doneli takvo mišljenje u to ne bih ulazio, budući da nisam član hrvatskog veća, ali ću biti privržen njihovom takvom mišljenju i odluci”, rekao je Žigmanov.

Kritike opozicije odbacili su odbornici vladajuće Srpske napredne stranke, navodeći da mišljenja nacionalnih saveta nisu obavezujuća, te da je Crnčević sahranjen u Aleji Velikana.

“Branislav Brana Crnčević je uvek pravio aforizme i uvek je kritike upućivao svom narodu. Nikada drugim nacionalnim manjinama ili većinama, etničkim grupama nikada. Ni jednoj rečenici, ni u jednoj reči ni u jednom delu, nigde to ne možete pronaći”, naglasio je odbornik SNS Gojko Radić.

Njegov stranački kolega Stevan Bakić navodi da je stvaralaštvo Crnčevića cenjeno i u Nemačkoj gde je kao aforističar svrstan uz, između ostalih, Ničea i Kafku, a da je u političkom životu bio sagovornik različitih stranaka, te “obeležio savremenu srpsku istoriju”.

“On je u određenim momentima bio sagovornik i sa Slobodanom Miloševićem, i sa Vojislavom Šešeljem i sa Zoranom Đinđićem, ali je znao i da ih kritikuje i da im oponira kada nisu bili u pravu”, rekao je Bakić.

Nakon odluke subotičke Skupštine, ime Brane Crnčevića će nositi dosadašnja ulica Vikend naselje BB na Paliću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: