Iznenađenje iz Teherana: Ahmadinedžad poslao pismo Trampu

Bivši iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je uputio "pismo od 3.500 reči" američkom predsedniku Donaldu Trampu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.02.2017.

09:45

Iznenađenje iz Teherana: Ahmadinedžad poslao pismo Trampu
Thinkstock

On je u pismu žestoko kritikovao zabranu putovanja koja se odnosi na sedam država sa većinski muslimanskim stanovništvom, američku dominaciju u UN i naveo da su SAD donele svetu nesigurnost, rat, ubistva i pomeranje nacija.

Ahmadinedžad je primetio da više od milion ljudi sa iranskim korenima živi u SAD, kao i da bi Amerika morala da vrednuje i da poštuje nacionalnu i rasnu različitost.

"Razvoj i trenutno postojanje Amerike je rezultat imigracije različitih nacija na tu teritoriju. Drugim rečima, Amerika pripada svim nacijama i niko ne sme sebe da smatra vlasnikom i da druge vidi kao goste ili imigrante", naveo je Ahmadinedžad.

Bivši iranski lider je kritikovao američku dominaciju u UN i mešanje Vašingtona u stvari drugih svetskih zemalja, za šta je naveo da je donelo samo nesigurnost, rat, ubijanje i izmeštanje nacija sa svojih teritorija.

Istovremeno, Ahmadinedžad je istakao da je sam Tramp opisao američki politički sistem i elektorsku strukturu kao korumpiranu i poručio mu da četiri godine predstavljaju dug period, ali i da se brzo završe.

Ahmadinedžad je bio predsednik Irana od 2005. do 2013. godine, a iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei ga je upozorio da ne pomišlja da se kandiduje ponovo jer bi se u tom slučaju država opet podelila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: