Čitaku pred SB UN: Srbija živi u paralelnom univerzumu

Ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku rekla je na sednici Saveta bezbednosti UN da Kosovo nije manje država zbog toga što ga Srbija ne priznaje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.02.2017.

18:43

Čitaku pred SB UN: Srbija živi u paralelnom univerzumu
Foto: Screenshot

"Kosovo je slobodna i nezavisna država koju je priznao najveći broj slobodnih nacija u svetu... Kosovo je članica više od 50 međunarodnih i regionalnih organizacija i na jasnom je putu da postane članica EU i nadamo se vrlo brzo i UN", kazala je _Vljora Čitaku na sednici na kojoj je razmatran novi izveštaj o radu UNMIK.

Ona je rekla da Srbija živi u paralelnom univerzumu i da je realnost da je Kosovo slobodna, nezavisna i suverena država.

Kosovska ambasadorka je istakla da je pečat nezavisnosti Kosova odluka Međunarodnog suda pravde, koji je presudio da Kosovo nije pogazilo nikakav međunarodni zakon proglašavanjem nezavisnosti.

"Činjenica da nas Srbija ne priznaje ne čini nas manje državom", rekla je Vljora Čitaku.

Ona je kazala da su jednostrane provokacije iz Srbije uperene na destabilizaciju Kosova i poručila da Srbija živi u paralelnom univerzumu nepriznavanja nezavisnosti Kosova.

Prema njenim rečima, Srbija je, umesto da se suočava sa sopstvenom prošlošću, izabrala put poricanja.

U tom kontekstu ona je pomenula i voz koji je krenuo iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu i koji je, kako je rekla, bio pokriven mržnjom sa znacima da je Kosovo Srbija na 21 jeziku.

"Ne treba hvaliti Srbiju što je zaustavila voz pre ulaska na Kosovo jer ne treba da se nagradi za problem koji je sama stvorila", rekla je Vljora Čitaku.

Ona je kazala i da Srbi koji žive na Kosovu ne treba da budu taoci Srbije i da ih Srbija koristi kao pione.

Vljora Čitaku je na početku obraćanja predstavnicima zemalja članica izrazila saučešće povodom smrti stalnog predstavnika Ruske Federacije u UN, ambasadora Vitalija Čurkina.

Potom je govorila o ratnim zločinima izvršenim na Kosovu, posebno onim u opštini Đakovica. Rekla je takođe da je u Srbiji "nula optuženih ili osuđenih za ratne zločine na Kosovu".

"Sva nepravda koja je naneta Kosovarima, ubistva i drugo nisu nas omeli da sledimo svoju sudbinu. Humanizam je sposoban da ostvari čuda. Došlo je vreme da idemo napred", kazala je Vljora Čitaku.

Ona je rekla da je 1998-1999. godine u Đakovici ubijeno 1.655 civila, dok su 373 civila ubijena za manje od jednog sata. Prema njenim rečima, oko 3.000 žena je silovano, na stotine ih je nestalo, a kuće, škole i verski objekti su uništeni, ali pravoslavna crkva u Đakovici nijednom nije napadnuta.

Vljora Čitaku je pritvaranje i zadržavanje lidera Alijanse za budućnost Kosova i bivšeg premijera Kosova Ramuša Haradinaja u Francuskoj po poternici iz Srbije ocenila progonom.

"Gospodin Haradinaj je proglašen nevinim dva puta od strane Haškog tribunala. Ovo nije pravda, ovo nije kriivčno gonjenje, to je progon", kazala je Vljora Čitaku i dodala da je poternica protiv Haradinaja akt Srbije koji ima za cilj da vrati istoriju unazad.Govoreći o zajednici opština sa srpskom većinom po briselskom sporazumu.

Navela je da će ona biti formirana jedino u skladu sa Ustavom Kosova i bez izvršnih ovlašćenja.

"Osnovaćemo Asocijaciju u skladu sa našim Ustavom, ali bez ikakvih izvršnih ovlašćenja", kazala je ona.

Vljora Čitaku je rekla da Kosovo ima pravna i ustavne mere da osigura garantovanje prava Srba u skladu sa kosovskim ustavom i da će svi dogovori postignuti u Briselu biti primenjeni.

Kada je reč o formiranju oružanih snaga Kosova, Vljora Čitaku je rekla da je to legitimna i suverena odluka kosovskih vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: