"Haradinaj će biti oslobođen, sa BG bez priča o vojsci"

Kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku rekla je u Njujorku da se u Prištini očekuje da će francuski sud osloboditi Ramuša Haradinaja.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 27.02.2017.

17:37

screenshot

Ona je navela da će francuski sud utvrditi da njegovo hapšenje, po Interpolovoj poternici na zahtev Srbije, predstavlja progon a ne pravdu.

"Ne sumnjamo da će taj kafkijanski proces biti okončan uskoro i da će se Haradinaj vratiti na Kosovo", rekla je ona na sednici SB UN o Kosovu.

Ono što je uznemirujuće je to što se Srbija, kako kaže, ne suočava sa prošlošću i sa stvarnim zločinima počinjenim 1999. godine, već bira put negacije, a one koji su činili zločine postavlja na visoke funkcije, kao što je slučaj sa generalom Dikovićem.

Kako tvrdi Vljora Čitaku, OVK nije teroristička organizacija već "najuspešniji oslobodilački pokret u skorijoj istoriji".

Ona tvrdi i da se Kosovo svakodnevno suočava sa provokacijama Srbije s ciljem destabilizacije i u tom kontekstu ona je pomenula voz koji je iz Beograda krenuo ka Kosovu, a koji je ona opisala kao voz "napunjen mržnjom" i na kojem je ispisan slogan "Kosovo je Srbija".

"Da li iko ima ideju šta je Srbija mislila i da li biste vi dozvolili da se isto desilo u vašoj zemlji?", upitala je ona dodavši da ne treba hvaliti Srbiju zbog toga što je zaustavila voz jer se igrala i piromana i vatrogasca.

"Slična stvar je i sa zidom u Mitrovici, koji je potom uklonjen od strane onih koji su ga postavili. Te igre moraju da se obustave", rekla je Vljora Čitaku, dodavši da kosovski Srbi treba da budu gospodari svog života.

Kako tvrdi Vljora ČItaku, biće primenjeni svi postignuti sporazumi, biće uspostavljena ZSO ali, kako kaže, isključivo u skladu sa kosovskim ustavom i bez ikakvih izvršnih i legislativnih ovlašćenja.

"Srbija nas neće držati kao taoca svoje problematične prošlosti", kaže pna.

Ona je takođe rekla da Priština neće ni sa Srbijom ni sa bilo kim drugim diskutovati o formiranju oružnaih snaga, jer je to legitimna i suverena odluka Kosova.

Navodeći da je "srpski predsednik (Nikolić) u januaru pozvao na rat", Vljora Čitaku kaže da je očigledno da rata neće biti.

"Mi na Kosovu znamo ko smo i sta želimo - mir, dijalog, pomirenje ali nikad potčinjenost", tvrdi ona.

Vljora Čitaku takođe smatra da je gubljenje vremena i sredstava UN to što se SB okuplja svaka tri mseca a da na Kosovu postoji misija koja, kako kaže, više nema svrhu.

Dodala je da su Kosovo priznali i Bagladeš i Singapur.

Ona je izrazila žaljenje zbog smrti šefa ruske misije Vitalija Čurkina, dodavši da su imali različite stavove u gotovo svemu, ali da ceni njegov doprinos.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: