Šta je Gutereš napisao u izveštaju o Kosovu?

Posvećenost Beograda i Prištine unapređenju dijaloga izgleda da slabi, delom zbog preokupacije unutrašnjim političkim problemima.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 27.02.2017.

07:21

Šta je Gutereš napisao u izveštaju o Kosovu?
Getty Images

To je rekao generalni sekretar UN Antonio Gutereš u svom prvom izveštaju o radu UNMIK-a koji će u ponedeljak biti razmatran i pozvao obe strane da poštuju postignute dogovore, a lidere da izbegavaju zapaljivu retoriku.

"Gubitak zamajca povećava opasnost da proces normalizacije, koji je u interesu obe strane, stane i potencijalno nazaduje", navedeno je u izveštaju, koji se odnosi na period od 16. oktobra 2016. do 15. januara 2017.

Gutereš je izrazio zabrinutost zbog povećanih tenzija i međusobnih optužbi koji su karakterisali odnose Beograda i Prištine u poslednjem tromesečju prošle godine.

"Pozivam lidere obe strane da pokažu veću obazrivost i uzdržanost u iznošenju svojih stavova u javnosti, da izbegavaju zapaljiv jezik i da svoje stavove iznose isključivo mirnim sredstvima i kroz odgovoran dijalog", navedeno je u izveštaju.

Tenzije su dodatno povećane i hapšenjem lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, kao i slanjem voza "upadljivo" obojenog u boje srpske zastave i s natpisom "Kosovo je Srbija" na nekoliko jezika, ocenjeno je u izveštaju.

Političari i u Beogradu i u Prištini su se posle incidenta s vozom međusobno optuživali za namerno izazivanje nereda i mogućeg nasilja, podsetio je Gutereš, dodajući da je "ratoboran jezik zapalio javno mnjenje među kosovskim Srbima i kosovskim Albancima".

Ocenjeno je da je tendencija da se od manjih problema prave veliki sporovi u cilju postizanja taktičke prednosti ili osvajanja poena na domaćoj sceni doprinela pogoršanju odnosa Beograda i Prištine.

Gutereš je, ipak, naveo da ima lidera kod kojih vidi iskrenu posvećenost, hrabrost i viziju bolje budućnosti, izrazivši nadu da će ti pozitivni primeri liderstva na svim nivoima upravljanja biti češći tokom ove godine.

"Pozivam obe strane da poštuju dogovore postignute u dijalogu pod okriljem EU u dobroj veri i bez nepotrebnog odlaganja", piše u izveštaju i upozorava se da ako nema opipljivih poboljšanja koje narod očekuje postoji rizik nazadovanja, "što može biti opasno".

Gutereš je naveo da je od suštinske važnosti da kosovske institucije poštuju operativne zahteve Interpola i obnove punu saradnju s UNMIK-om i Kancelarijom Interpola za vezu, pohvaliviši obe strane zbog konstruktivne saradnje s njegovim specijalnim predstavnikom Zahirom Taninom.

"Prioriteti Misije ostaju unapređenje bezbednosti, stabilnosti i poštovanja ljudskih prava na Kosovu i u regionu", navedeno je u izveštaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: