Izetbegović: U pismu se traži objašnjenje o agentu Softiću

U pismu koje je iz Haga upućeno članovima Predsedništva traži se pojašnjenje vezano za legitimaciju bivšeg agenta Sakiba Softića BiH pred tim sudom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.02.2017.

20:22

Izetbegović: U pismu se traži objašnjenje o agentu Softiću
Foto: Tanjug

To je izjavio bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović za portal Slobodna Bosna.

Prema njegovim rečima, razlog zbog kog se traži pojašnjenje je to što su zabunu stvorila privatna pisma aktuelnog predsedavajućeg Predsedništva BiH Mladena Ivanića i ministra spoljnih poslova BiH Igora Crnadaka, koja su oni uputili Sudu 13. jula 2016. i 3. februara 2017. godine, a u kojima su pokušali da ospore legitimaciju agenta Softića.

Izetbegović je rekao da je činjenica koju niko u Bosni i Hercegovini ne može osporiti, pa ni Ivanić, da je Odlukom Predsedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine Sakib Softić imenovan i ovlašćen kao agent Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom pravde za sve pravne radnje i postupke koji se odnose na tužbu BiH, a koje su propisane Statutom i Pravilima tog Suda.

On je naveo da je jedna od tih radnji i pokretanje postupka revizije Presude od 26. februara 2007. godine.

Izetbegović smatra da prema pravnom poretku Bosne i Hercegovine, nije neophodna nikakva nova odluka Predsedništva BiH kojom bi Softić bio ponovo imenovan za agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde za postupak revizije.

Prema njegovim rečima, to potvrđuje i činjenica da je Međunarodni sud pravde, na osnovu iste Odluke Predsedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine, prihvatio Sakiba Softića kao agenta BiH u postupku revizije Presude Međunarodnog suda pravde od 11. jula 1996. godine, koji je Savezna Republika Jugoslavija pokrenula 24. aprila 2001. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: