Jedni o tužbi, drugi o izvinjenju, treći...

Sa posebne sednice Skupštine Republike Srpske stižu poruke da je zahtev za reviziju tužbe BIH protiv Srbije dokaz vaninstitucionalnog delovanja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.02.2017.

16:57

Jedni o tužbi, drugi o izvinjenju, treći...
Foto: Thinkstock

Stižu i poruke da BiH treba da se izvini Srbiji za ono što je urađeno.

Hrvatski član Predsedništva BIH Dragan Čović veruje da je u tom telu, po pitanju revizije, moguća jednoglasna odluka.

Jedni uporni u tužbi, drugi traže izvinjenje, treći polažu nade u kompromis, a Hag bi da se tri čoveka na čelu BIH dogovore. Kome je jasna sudbina revizije, taj zna i odgovor na pitanje - kuda u ovom momentu ide BIH?

U Banjaluci je posebnoj sednici skupštine Srpske prethodio sastanak vrha SNSD-a.

Lider stranke i predsednik RS traži da se predstavnici Srba u Sarajevu povuku i da ne učestvuju u donošenju odluka u zajedničkim organima.

"SNSD traži da se putem zajedničkih institucija uputi izvinjenje srbji za ono što je urađeno 32. RS osuđuje ovaj brutalan napad na Srbiju od strane Bošnjaka i smatramo da će se urušiti odnosi. Naša politika danas neće biti politika povlačenja i ovo pitanje neće nestati kao hag kaže da nema osbnova za reviziju", rekao je predsednik RS Milorad Dodik.

A u Sarajevu aktuelna haška pisma pristigla na adresu kolektivnog šefa države. Međunarodni sud pravde sada želi da čuje pojedinačne stavove.

Dok Mladen Ivanić i dalje upozorava na paralelizam institucija u BIH, hrvatski član predsedništva Dragan Čović najavljuje uzdržanost po pitanju revizije, ali očekuje da će BIH govoriti jednim glasom.

"Nema većeg šamara jednoj zemlji od toga da na taj način moramo iznositi svoje stavove, uz sve poštovanje Sudu. Videćemo kakav će biti odgovor. ovo je kriza čim se nismo dogovorili nego se od nas to traži", naveo je član Predsedništva BiH Dragan Čović.

Inače, Bošnjačko nacionalno veće Sulejmana Ugljanina podržalo je danas zahtev BIH za reviziju tužbe protiv Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: