"Situacija je ozbiljna, milioni migranata traže put do EU"

Slovenački premijer Miro Cerar upozorio je u intervjuu za "Bild am zontag" da milioni migranata čekaju da pređu Sredozemlje i dođu u Evropsku uniju.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 27.02.2017.

07:12

Getty Images

On je naglasio da je situacija vrlo ozbiljna.

Upitan da li su njegove ocene previše dramatične, Cerar je rekao da je Slovenija prva upozoravala na posledice velike migracije balkanskom rutom, što mnogi nisu verovali, ali se kasnije pokazalo tačnim, prenosi Index.hr.

Kroz Sloveniju je tada dnevno znalo preći i desetak hiljada ljudi, a s obzirom na to da Slovenija ima dva milona stanovnika, to je kao da je u Nemačku u jednom danu došlo pola miliona migranata", kazao je Cerar.

"Ako Evropska unija ne spreči masovne nekontrolirane migracije, uskoro neće imati šta da kontroliše", kazao je slovenački premijer, nagoveštavajući da bi nekontrolisani migracijski talasi mogli da unište ono što su generacije Evropljana stvarale da bi postigle današnji nivo sigurnosti i blagostanja.

Cerar smatra i da bi Evropa morala i dalje da primati izbeglice iz ratom ugroženih područja, ali samo onoliko koliki je njen stvarni kapacitet, ali ne i ekonomske migrante ciji život nije ugrožen.

"Uveren sam da Evropa treba biti otvorena za ljude u nevolji koji beže spašavajući vlastite živote, ali to mora biti kontrolisano i ako neka zemlja nema kapacitete da te ljude integriše, oni padaju na društvenu marginu, što nije dobro ni za izbeglice niti za zemlju u koju su primljeni", kazao je Cerar,.

On je dodao da je izbeglički talas 2015/2016. godine bio dramatičan i prevelik, što je dovelo do problema u zemljama kroz koje su tranzitirali, kao što je Slovenija, i u zemljama u koje su došli, poput Nemačke.

Cerar je kazao da je gledajući unazad lako biti pametan, ali da smatra da je nemačka kancelarka Angela Merkel bila "donekle preoptimistična" u pogledu integracije migranata i da je njena politika otvorenih vrata uzrokovala probleme koji se mogu ponoviti ako dođe do novog migracijskog talasa iz Afrike mediteranskom rutom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: