"Lovac na naciste": Evropa ćuti na ustaštvo

Evropa nije nema samo na ponovno bujanje ustaštva, već i na iskrivljavanje istine o holokaustu u mnogim zemljama Evropske unije, što je njen veliki neuspeh.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.02.2017.

08:01

To je izjavio Efraim Zurof, direktor Centra "Simon Vizental" u intervjuu za "Večernje novosti".

On je naveo da je u NDH stradalo 30.000 Jevreja, od 40.000 koliko ih je bilo 1941.

"Dvadeset hiljada njih ubile su ustaše u samoj Hrvatskoj, dok su preostalih 10.000 opet ustaše deportovale u Aušvic", rekao je Zurof.

On je ocenio da Hrvatska ima "mešovite rezultate" kada je u pitanju suočavanje sa ustaškom prošlošću.

"Oni su uspešno obavili ekstradiciju Dinka Šakića, zapovednika logora Jasenovac i Stara Gradiška, optužili ga i osudili. Takođe je traženo izručenje Milivoja Ašnera", dodao Zurof.

Prema njegovim rečima, veoma malo je, međutim, urađeno na drugim poljima, recimo po pitanju učnja o zločinima ustaša ili borbe protiv "ustaške nostalgije".

"Tako je izložba u Jasenovcu bila edukativna katastrofa, a politički lideri u Hrvatskoj se najčešće plaše da nedvosmisleno osude ustaške zločine. Svi izuzev Stjepana Mesića dok je bio predsednik", istakao je Zurof.

Upitan za postupak rehabilitacije Milana Nedića u Srbiji, on je ponovio stav da pojedinci koji su sarađivali sa nacistima nikada ne treba da budu rehabilitovani.

Upitan kako gleda na teorije da su na delu pokušaji da se Srbi kao narod okrive za holokaust, Zurof je rekao: "Naravno da to nije tačno".

Povodom zakona o Starom sajmištu, koji je u pripremi, on je rekao da je "očigledno" da će, kao predsedavajući Međunarodnog savetodavnog komiteta za projekat Starog sajmišta, prihvatiti predlog zakona koji bude dostavljen Skupštini Srbije.

"Slažem se sa zahtevom Saveza jevrejskih opština. Jevrejska i romska zajednica imaće punu automoniju nad upravljanjem muzejima u okviru memorijalnog kompleksa", dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: