Šveđani ponovo zbunjeni - sada zbog greške "Foks njuza"

Transatlantski talas zbunjenosti po drugi put je ove nedelje stigao do Švedske.

Izvor: B92

Nedelja, 26.02.2017.

23:35

Šveđani ponovo zbunjeni - sada zbog greške
Foto: Thinkstock

U jednoj od emisija američke TV "Foks njuz" govorilo se o "švedskom savetniku za odbranu i nacionalnu bezbednosti" za koga niko od zvaničnika Švedske nije čuo.

Šveđani i neki Amerikanci, 18. februara su bili zbunjeni izjavom američkog predsednika Donalda Trampa da se "nešto sinoć dogodilo u Švedskoj", a te večeri nije bilo nikakvih incidenata u toj skandinavskoj zemlji.

Zatim je u četvrtak u emisiji o imigraciji i kriminalu u Švedskoj, komentator Foks Njuza Bil O'Rajli jednog od učesnika duela predstavio i potpisao kao "švedskog savetnika za odbranu i nacionalu bezbednost", Nilsa Bilta.

Međutim, iako su gledaoci stekli utisak da taj "savetnik" radi za vladu, ministarstva odbrane i spoljnih poslova Švedske rekla su stokholmskom listu "Dagens Niheter" da ne znaju ništa o njemu.

Nils Bilt je jedan od osnivača "konsultantskog preduzeća za korporativnu geopolitičku stabilnost i bezbednost", ali eksperti za bezbednost u Švedskoj kažu da on nije poznata osoba.

"Ni na koji način on nije poznata osoba u Švedskoj i nikada nije bio deo švedske debate", rekao je Asošijeted presu (AP) profesor švedskog vojnog fakulteta Robert Egnel. Producent emisije "The O'Reilly Factor" izjavio je da su im Bilta preporučili ljudi sa kojima su se konsultovali, a da će više reči o tome biti u emisiji u ponedeljak.

Bilt se oglasio preko zastupnika i rekao da je on nezavisni analitičar, a da je Foks Njuz samostalno odlučio kako će ga predstaviti u emisiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: