Francuski istoričar zamalo deportovan iz SAD

Francuski istoričar Anri Ruso, specijalista za Drugi svetski rat, potvrdio je da je nedavno zamalo deportovan iz SAD.

Izvor: B92

Nedelja, 26.02.2017.

21:23

Francuski istoričar zamalo deportovan iz SAD
Foto: Thinkstock

Tamo je trebalo da gostuje na Univerzitetu A&M u Texasu.

Ruso (62), francuski Jevrejin, rođen u Egiptu, rekao je da je zadržan u pritvoru nakon što je sleteo na aerodrom u Hjustonu, preneo je AFP.

"Bio sam 10 sati u pritvoru na međunarodnom aerodromu u Hjustonu, i trebalo je da budem deportovan. Policajac koji me je uhapsio bio je neiskusan", naveo je u subotu na svom nalogu na Tviteru Ruso, koji radi u francuskom Nacionalnom centru za naučna istraživanja.

Zvaničnici Univerziteta A&M u Teksasu ranije su saopštili da je on zadržan u pritvoru, po dolasku u SAD 22. februara.

Univerzitetski zvaničnici uspeli su da speče da Ruso bude deportovan zahvaljujući pofesoru prava, koji je specijalista za prava imigranata, preneo je lokalni sajt "Igl".

"Moja situacija je ništa u poređenju sa nekim ljudima koje sam video, a koji nisu imali odbranu kao ja", naveo je Ruso i zahvalio se svima koji su ga podržali.

Krajem januara, američki predsednik Donald Tramp izdao je izvršnu naredbu, kojom se na 90 dana zabranjuje ulazak u SAD državljanima sedam zemalja sa mahom muslimanskim stanovništvom.

Među tim zemljama, međutim, nije bio Egipat.

Savezni apelacioni sud odlučio je da suspenduje Trampovu uredbu, posle čega je američki predsednik najavio da razmatra da izda novu izvršnu uredbu o zabrani građanima iz pojedinih zemalja da uđu u SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: