Južna Koreja priprema teren za američke rakete THAAD

Južna Koreja će ove nedelje zaključiti sporazum o preuzimanju zemljišta na kome će do juna biti postavljen američki napredni sistem raketne odbrane THAAD.

Izvor: Beta

Nedelja, 26.02.2017.

20:10

Južna Koreja priprema teren za američke rakete THAAD
Foto: Tanjug, arhiva

To je saopštila vojska Južne Koreje, a prenosi novinska agencija Jonhap.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da će uskoro biti završen administrativni sporazum o preuzimanju Lote Skajhil kantri kluba u okrugu Songdžu, 296 kilometara južno od Seula, te da su već počele pripreme za procenu uticaja na životnu sredinu.

Seul i Vašington su u julu 2016. dogovorile postavljanje sistema THAAD u Južnoj Koreji kao odgovor na raketnu i nukleranu pretnju koju predstavlja Severna Koreja.

Vlasti u Seulu su u novembru pripremile ugovor prema kome će Loteu dati zemlju u Namjangdžuu, istočno od Seula, u zamenu za golf teren na kome će biti postavljena četiri do devet THAAD sistema.

Originalno je Seul planirao da preuzme golf teren u januaru, ali je ovaj plan odložen zbog negodovanja Kine koja tvrdi da je američki sistem ozbiljna bezbednosna pretnja za nju.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da će Seul ubrzati plan za THAAD i predati zemlju američkoj vojsci u skladu sa dogovorom.

"Ako se prebacivanje i dizajniranje i razvoj budu radili istovremeno, proces će biti završen bez prevelikog odlaganja. Zbog prethodnog neočekivanog odlaganja, ubrzaćemo stvari", rekao je izvor iz južnokorejske vojske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: