"Preti nam terorizam kakav nije viđen skoro pola veka"

Britanski građani suočavaju se opasnošću od terorizma kakva nije viđena od bombaških napada IRA '70. godina.

Izvor: B92

Nedelja, 26.02.2017.

15:42

Thinkstock

To je upozorio novi britanski nezavisni kontrolor zakona o terorizmu Maks Hil.

U svom prvom velikom intervjuu otkako je stupio na funkciju, Hil je rekao da Islamska država planira "neselektivne napade na nedužne civile" razmera sličnih onima kakve su imali napadi IRA-e pre 40 godina, prenosi "Dejli telegraf".

Hil je za nedeljno izdanje britanskog lista rekao da islamisti uzimaju na nišan britanske gradove i da danas postoji "ogroman rizik koji niko ne sme da ignoriše".

"Zato mislim da postoji nesumnjivo velika opasnost, barem onolika kolika je pretila Londonu sedamdesetih godina prošlog veka kada je IRA bila aktivna", istakao je on.

U to vreme se, podseća britanski list, Britanija suočavala sa terorističkom kampanjom irskih republikanaca u kojoj su pabovi, železničke stasnice i parlament više puta bili mete bombaških napada.

Hil je izrazio veliku zabrinutost zbog pretećeg povratka stotina britanskih džihadista iz borbi na strani Islamske države u Siriji, upozorivši da se britanski tinejdžeri od samo 14 godina radikalizuju putem video-snimaka ekstremističke sadržine i govora mržnje na internetu.

"Naravno, najavljeni pad Mosula, a možda i moguće preuzimanje Rake, mogu da rezultiraju povratkom boraca", zaključio je Hil.

On je u ponedeljak stupio na funkciju nezavisnog kontrolora zakona o terorizmu, zamenivši Dejvida Andersona na tom mestu, a ministarka unutrašnje bezbednosti Amber Rud pozdravila je imenovanje Hila kao "veoma iskusnog stručnjaka u oblasti prava".

U novoj ulozi, Hil će na godišnjem nivou izveštavati parlament o stanju britanskog zakona o terorizmu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: