Uslov Albanaca Zaevu–da optuži SRB za genocid; SDSM: Laži

Lider opozicione SDSM Zoran Zaev obavestio je Glavni odbor stranke o koalicionom sporazumu sa albanskom partijom DUI.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 26.02.2017.

15:19

Uslov Albanaca Zaevu–da optuži SRB za genocid; SDSM: Laži
screenshot

Taj sporazum, između ostalog, predviđa da odluku kojom bi se Srbija teretila za navodni genocid nad Albancima u Makedoniji između dva svetska rata.

Reč je o periodu od 1912 do 1956.

Kako je prenela skopska Republika onlajn, ova odluka nije blagonaklono prihvaćena u Glavnom odboru, a Zaev je obrazlažući je pokušao da spusti loptu rekavši da to nije opasno za Makedonce, jer krivica pada na teret Srba i Vlade Srbije, koja je u to vreme bila nadležna za bivšu Vardarsku Makedoniju.

Na kritike nekolicine članova Glavnog odbora Zaev je, kako se navodi, izneo argument da bi Albanaca, da nisu ubijeni, bilo više i da bi u Ustav ušli kao konstitutivni narod.

List piše da je Zaev praktično promenio istoriju Makedonije ustvrdivši da su Albanci oduvek bili prisutni u Makedoniji u velikom broju, ali da ih je sada manje jer su istrebljeni. SDSM je kao laž odbacio napise medija da se lider te stranke Zoran Zaev navodno dogovorio sa albanskom strankom DUI da Srbi budu osuđeni za genocid nad Albancima u Makedoniji između dva svetska rata.

U saopštenju se ističe da su "lažni napisi" pojedinih makedonskih portala i medija "o promeni državne zastave i himne, o nekakvim osudama naroda za genocid, o jezičkim rešenjima koja su suprotni Ustavu".

"Sve te laži su samo tendenciozni pokušaj da se igra na podgrevanje nacionalne netrpeljivosti između Makedonaca i Albanaca, Albanaca i Srba, Turaka i Albanca, Makedonaca i Srba", ističe SDSM.

Prema SDSM, te neistinite informacije šire oni mediji koji su pod kontrolom rukovodstva suparničke partije VMRO DPMNE Nikole Gruevskog.

To rukovodstvo, tumači SDSM, nezadovoljno je jer su se SDSM i partije Albanaca - DUI, Besa i Alijansa za Albance, dogovorile o formiranju zajedničke poslaničke većine, te će VMRO DPMNE dolaskom nove vlasti "izgubiti povlastice i odgovarati za kriminal".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: