"Opšta konfuzija... Neki žele da Srbe prikažu genocidnim"

Vicepremijer i šef diplomatije Ivica Dačić kaže da nije upoznat sa sadržajem pisma koje je Međunarodni sud pravde uputio članovima predsedništva BiH.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 26.02.2017.

14:32

Tanjug

Ta pisma su poslata u vezi sa zahtevom za reviziju postupka protiv Srbije za genocid, a tim povodom je Dačić ponovio da smatra da je taj zahtev opasan potez.

Dačić je novinarima nakon obeležavanja 100 godina Topličkog ustanka na pitanje da li zna šta stoji u pismima koje je MSP poslao članovima Predsedništva BiH rekao da ne zna, ali da smatra da je to odraz opšte konfuzije koja postoiji.

"Verovatno se i Međunarodni sud pravde pita ko šta hoće u BiH i da li je to što je podneto pravno valjano ili nije", kazao je Dačić i ocenio da je i to još jedna dokaz da je reč o promašenoj temi.

"Umesto da se bavimo budućnošću bavimo se prošlošću", rekao je Dačić ocenivši da je to jedan opasan potez koji može da izazove nestabilnost.

On je izjavio i da je "neverovatno kako neki narodi žele da srpski naord, koji je kroz celu istoriju stradao, žele da prikažu kao genocidan".

"Ovde u Toplici pre 100 godina bugarski okupatori su izvršili genocid nad 20.000 nedužnih stanovnika ovog kraja - nad ženama, decom, starcima, i šta dalje o zločinima ima da se govori", kazao je Dačić u Prokuplju gde je povodom 100. godišnjice Topličkog ustanka.

On je rekao da su Srbi "uvek kroz istoriju bili žrtve, nikada mučitelji", a da "Srbija neće dozovoliti ono što se pokušava: da neko teret zločina bez ikakvog pravnog osnova da prebaci na našu stranu".

"Vidite da i evropski sud sada razmišljaja o tome šta im je činiti pa traže dodatna izjašnjenja, razmišljaju oni o pravnim konsekvencama i posledicama ako prihvate takvu nezakonitu reviziju koja je i te kako štetna za Srbiju", izjavio je Dačić.

Zagrebački Večernji list, u izdanju za BiH, je preneo da je MSP u Hagu uputio pisma trojici članova Predsedništva BiH, sa nepoznatim sadržajem, kao i da se pretpostavlja da se radi o svojevrsnom zahtevu za novo zasedanje, na kom bi se utvrdilo da li Predsedništvo ima saglasnost povodom zahteva za reviziju presude.

Međunarodni sud pravde u Hagu je uputio pisma članovima Predsedništva BiH, ali je to za sada potvrđeno iz kabineta Mladena Ivanića i Dragana Čovića.

Član Predsedništva BiH Dragan Čović ima nagoveštaj da MSP od članova Predsedništva traži da se izjasne o zahtevu za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: