Ubila Kimovog polubrata za 90$, mislila da je "podvala"

Ženi osumnjičenoj za smrt Kim Džong Nama plaćeno je 90 dolara za ubistvo, a verovala je da je reč o podvali, navode vlasti Indonezije, javlja AP.

Izvor: B92

Subota, 25.02.2017.

10:12

Ubila Kimovog polubrata za 90$, mislila da je

Uhapšena Indonežanka Siti Aisjah (25) kaže da su joj dali keš da Kim Džong Namu u delu podvale u rijaliti emisije na lice razmaže "bebi ulje".

Zamenik ambasadora Indonezije u Maleziji Andrijano Ervin pričao je sa njom pola sata, piše BBC.

"Samo je uopšteno rekla da joj je neko rekao da to uradi. Rekla je sa su to bili ljudi koji su izgledali kao Japanci ili Korejci. Kako kaže, ta osoba joj je dala 400 ringitsa (oko 90 dolara) da to uradi. Rekla je da je to kao ulje, kao bebi ulje", kaže Ervin.

Osim toga, zvaničnici Vijetnama sastali su se sa njihovom državljankom Doan Ti Huong koja je druga osumnjičena za smrt Kim Džong Nama, ali ništa sa tog sastanka nije objavljeno.

Kim Džong Nama, brata severnokorejskog lidera Kim Džong Una, napale su dve žene na aerodromu u Kuala Lumpuru 13. februara kada su ga, kako su mediji prvo preneli, isprskale hemikalijom po licu. Posle je objavljeno da su mu hemikaliju razmazale rukama po licu.

Reč je o nervnom agensu VX, a sve pokazuje da je za to odgovoran zvanični Pjongjang.

Nervni agens je nema ukus ni miris, a u Konvenciji o hemijskom oružju je navedeno da je zabranjeno njegovo korišćenje, osim za istraživačke, medicinske i farmaceutske potrebe.

Svetski mediji ubistvo Kimovog polubrata upoređuju sa smrću bivšeg ruskog agenta Aleksandra Litvinjenka u Londonu 2006. godine, kada je bio otrovan radioaktivnim polonijumom, iza čega navodno stoji Vladimir Putin.

Stručnjaci navode da su oba tipa atentata veoma skupi načini za ubistvo i da oba pored toga znače i poruku za sve one koji se mogu smatrati neprijateljima organizatora zločina.

Kim Džong Nam (45) je, prema izveštajima lekara, preminuo od posledica srčanog udara, a prethodno je doživeo stanje šoka, zbog tretmana hemikalijom.

Pročitajte još: VX - najsmrtonosniji otrov koji je čovek ikad stvorio

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: