Ivanoviću u posetu bez odobrenja suda ne može ni sveštenik

Oliveru Ivanoviću bez odobrenja suda ni sveštenik ne može da dođe, što su prema rečima njegovog advokata mere koje nisu zabeležene do sada na Kosovu.

Izvor: B92

Subota, 25.02.2017.

13:59

Ivanoviću u posetu bez odobrenja suda ne može ni sveštenik
Foto: Tanjug

Advokat Ljubomir Pantović ističe da tako rigorozne mere predviđene kućnim pritvorom za lidera Građanske inicijative SDP nisu zabeležene na Kosovu i Metohiji u dugogodišnjoj sudskoj praksi.

Pored toga, naime, što mu je oduzet pasoš, kako bi se obezbedilo njegovo prisustvo u toku krivičnog postupka koji se protiv njega vodi, Ivanoviću bez odobrenja suda nisu dozvoljene nikakve posete.

"Dakle, pored toga što ne sme da napušta stan, svaka poseta lica, koja ne žive sa njim u porodičnom domaćinstvu, mora biti odobrena od strane suda. To praktično znači da sva njegova porodica, osim supruge i sina, mora da traži odobrenje suda kako bi došli u posetu", objašnjava Pantović.

Prema njegovim rečima, privremeno oduzimanje pasoša je dodatna mera kojom sud želi da obezbedi Ivanovićevo prisustvo, tačnije boravak u kućnom pritvoru, tokom krivičnog postupka.

"Izuzeci od ove mere su jako retki, i to je slučaj posete bolnici, domu zdravlja, crkvi...", objasnio je Pantović i dodao da je za sve to potrebno posebno odobrenje suda.

Kućni pritvor je sredinom prošle sedmice Ivanoviću odredilo međunarodno Euleksovo sudsko veće Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici, i to pošto je prethodno Apelacioni sud u Prištini odlučio da se Ivanoviću ponovi suđenje, jer je poništena prvostepena presuda, kojom je bio osuđen na devet godina zatvora.

Njegova supruga, Milena Popović Ivanović, izjavila je Tanjugu da su presrećni što je Oliver kod kuće i što su zajedno, ali takođe ističe da su mere izrečene rešenjem o kućnom pritvoru zaista rigorozne.

"Žalosno je i tužno što smo srećni jer smo dobili minimum i što se sada, na neki način, svo troje nalazimo u kućnom pritvoru. Ipak, ne obaziremo se mnogo na to, jer ovo smatramo prelaznim rešenjem ka Oliverovoj konačnoj slobodi", rekla je ona za Tanjug.

Ivanović je bio proglašen krivim za ratne zločine pred sudom u Kosovskoj Mitrovici i osuđen na devet godina zatvora, ali je Apelacioni sud u Prištini naložio ponovno suđenje i poništio presudu.

Po drugoj tački optužnice, koja ga je teretila za zločine 2000. godine, oslobođen je, što je potvrđeno i u drugostpenom sudskom postupku.

Ivanović je uhapšen 27. januara 2014. godine, a u prvostepenom sudskom procesu, koji je trajao više od godinu dana, sasluššano je preko 80 svedoka.

Tokom narednog meseca trebalo bi da bude poznato kada će početi ponovni sudski postupak protiv njega pred sudijama Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: