Vukovar - mesto gde se čeka autobus za 1991?

U Vukovaru se na ulicama ponovo pojavio uvredljivi grafit Srpsko porodično stablo, plakat s crnom podlogom na kome je iscrtano drvo s obešenim telima.

Izvor: B92

Subota, 25.02.2017.

16:09

Vukovar - mesto gde se čeka autobus za 1991?
Foto: Thinkstock

Vlast u tom gradu zgrožena i traži od policije da sankcioniše odgovorne. Srpsko stanovništvo i nevladin sektor traže reakciju najviših političkih zvaničnika u Hrvatskoj.

Čeka li se to na ovom mestu autobus za 1991? Vukovar se očigledno ni 26 kasnije nije oslobodio diskriminatorskih poruka.

Iako su se sa plakatima porodičnog stabla i ustaškog vođe Ante Pavelića već suočavali, Srbi iz tog grada poručuju da situacija sada nije nimalo benigna.

“To su sve poruke koje idu ka zastrašivanju Srba i rekao bih pritisku odlaska Srba iz Vukovara. Smatramo da nismo dovoljno zaštićeni od države jer ovo niko nije ni osudio“, kaže Dragan Crnogorac, član Veća opštine Vukovar.

Ovaj uvredljivi grafit pojavio se pre četiri godine u Zagrebu, a u međuvremenu na još nekim mestima u Hrvatskoj. Da li ovaj poslednji svojevrsni ustaški strit art u Vukovaru, kako glasi jedan od komentara na društvenim mrežama, ide u prilog tezi da državni vrh te zemlje ima dilemu u pogledu fašističkih simbola.

“To zapravo pokazuje nekakvu praksu koja se u Hrvatskoj događa poslednjih godinu, dve. To pokazuju izveštaji relevatnih domaćih i stranih institucija da raste ekstremizam posebno desni i da raste govor mržnje posebno prema nacionalnim manjinama, prvenstveno Srbima i Romima. Vidimo da ni i sa najviših političkih instanci ne dolazi osuda ovakvih stavoi i to je poražavajuće“, rekao je Nikola Puharić iz Inicijative mladih za ljudska prava u Hrvatskoj.

U kabinetu gradonačelnika Vukovara za B92 kažu da poruke takve sadržine nikome ne idu u prilog, već samo dodatno narušavaju odnose među stanovnicima tog grada.

“Zgrožen sam i ne znam šta bih drugo rekao nego da je to bolesno. Vukovar je multietnička sredina, takve stvari nam nisu potrebne i osuđujemo pojavu plakata. Pozivam policiju i druge institucije da istraže slučaj i sankcionišu odgovorne“, rekao je gradonačelnik Ivan Penava.

Još se ne zna ko je lepio, sada već po nalogu policije, poskidane plakate po Vukovaru. Posle uviđaja slučaj je prosleđen Državnom tužilaštvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: