Vučić sutra na ceremoniji 100. godina od Topličkog ustanka

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić predvodiće u nedelju centralnu državnu ceremoniju povodom stogodišnjice podizanja Topličkog ustanka.

Izvor: Tanjug

Subota, 25.02.2017.

15:23

Vučić sutra na ceremoniji 100. godina od Topličkog ustanka
Foto: Tanjug

Državna ceremonija će biti održana kod Spomenika Topličanima palim u ratovima 1912-1918. i žrtvama Narodnog ustanka 1917. godine, koji se nalazi u centru Prokuplja, saopšteno je iz vlade.

Nakon verskog obreda, u 12.00 časova će biti položeni lovorovi venci i odate najviše državne i vojne počasti.

Predsednik Vlade će se tom prilikom obratiti prisutnima, posle čega će obići postavku "Toplički ustanak 1917 - 100 godina posle“ u Narodnom muzeju Toplice.

Ceremoniji će prisustvovati i predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, Maja Gojković, predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, ministri u Vladi Srbije, načelnik Topličkog upravnog okruga, predsednik opštine Prokuplje, predstavnici diplomatskog kora, udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i građani.

Ustanak koji je krajem februara i početkom marta 1917. godine zahvatio Toplicu, Jablanicu, i proširio se na ostale delove pod bugarskom okupacijom, sastavni je deo oslobodilačke borbe srpskog naroda u Prvom svetskom ratu, podseća se u saopštenju koje je uputilo Ministarstvo rada.

Ustanak je predstavljao prirodni produžetak otpora započetog u Srbiji od trenutka kada se srpska vojska povukla preko Albanije i trajao je skoro sve do njenog povratka u otadžbinu. To je bio jedini i pravi ustanak u pozadini frontova iza koga su postojale elementarna organizacija i jasna koncepcija borbe za slobodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: