Istraživanje: Imigracija najveći problem za Amerikance

Imigracija je na vrhu liste problema kojim bi prema mišljenju Amerikanaca Tramp i Kongres trebalo da se bave, pokazuje anketa televizije "CBS njuz".

Izvor: Tanjug

Petak, 24.02.2017.

22:14

Istraživanje: Imigracija najveći problem za Amerikance
Foto: GettyImages

Prema istraživanju, 15 odsto ispitanika izjasnilo se da je imigracija najvažniji problem koji bi predsednik i zakonodavci trebalo da rešavaju ove godine.

Slede ekonomija i radna mesta, prema mišljenju 13 odsto ispitanika, dok je na trećem mestu zdravstvena zaštita (11 odsto).

Većina Amerikanaca smatra da bi vlada trebalo da uradi više da osigura da stranci koji ulaze u SAD ne predstavljaju rizik po bezbednost zemlje. Tri od četiri republikanca veruju da se to pitanje ne rešava na adekvatan način.

Uprkos strahovanjima u pogledu bezbednosnih rizika, 60 odsto Amerikanaca i dalje podržava program za davanje američkog državljanstva ilegalnim imigrantima koji su već u zemlji, 13 odsto smatra da bi imigrantima trebalo da bude dozvoljeno da ostanu u SAD bez apliciranja za državljanstvo, dok 23 odsto želi da oni napuste zemlju.

Među republikancima, njih 43 odsto je za deportaciju ilegalnih imigranata, dok 79 odsto demokrata veruje da bi im trebalo omogućiti da apliciraju za državljanstvo, preneo je Glas Amerike.

Dvadeset odsto ispitanika ocenjuje da su veće šanse da ilegalni imigranti počine krivično delo, nego američki državljani. To veruje 38 odsto republikanaca, u poređenju sa devet odsto demokrata.

Anketa pokazuje i da se većina Amerikanaca, 58 odsto, protivi izgradnji zida na američko-meksičkoj granici, dok je 39 odsto za. Republikanci su najveće pristalice tog plana, sa 77 odsto za, dok zid podržava samo 11 odsto demokrata.

Istraživanje je uglavnom sprovedeno pre novih smernica Trampove administracije u pogledu ilegalne imigracije i deportacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: