Tramp najavio veliku modernizaciju američke vojske

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da će zatražiti znatno povećanje budžeta za "jednu od najvećih modernizacija vojske u američkoj istoriji".

Izvor: B92

Petak, 24.02.2017.

19:22

Tramp najavio veliku modernizaciju američke vojske
Foto: GettyImages

Tramp je u govoru na Konferenciji republikanskih aktivista (CPAC) rekao da ima planove za jačanje američke vojske, koja je već najsnažnija borbena sila u svetu, i druge inicijative, ali nije izneo više detalja.

Kako je naveo, cilj mu je suštinsko unapređenje vojske u ofanzivnim i defanzivnim kapacitetima uz zahtev za značajno povećanje troškova koje će učiniti odbranu SAD "veću, bolju i jaču nego ikad".

"Nadajmo se da je nikad nećemo upotrebiti, ali niko ne treba da se petlja sa nama. Niko. Biće to jedna od najvećih vojnih modernizacija u američkoj istoriji", rekao je Tramp.

On je u intervjuu Rojtersu u četvrtak rekao da želi da ojača američki nuklearni arsenal kako bi obezbedio da SAD budu u tom smislu predvodnik, jer su, kako je naveo, zaostale po svojim kapacitetima u toj vrsti naoružanja.

Tramp se požalio i na rusko razmeštanje krstarećih raketa kao na kršenje sporazuma o kontroli naoružanja, dodajući da će to pitanje pokrenuti prilikom kada i ako se bude sreo sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Na to je ranije reagovao predsednik Komiteta za međunarodne odnose Saveta Ruske Federacije Konstantin Kosačev upozorivši da bi ta Trampova najava mogla da pokrene novu trku u naoružanju između Vašingtona i Moskve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: