Ruska ofanziva: Trupe idu na Kurile, stiže "sajbervojska"

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu najavio je u govoru pred zastupnicima Dume razmeštanje divizije na spornim Kurilskim ostrvima uz japansku granicu.

Izvor: B92

Petak, 24.02.2017.

12:33

Default images

Takođe, on je najavio i osnivanje “informacijsko-informatičkih jedinica”, zaduženih, kako je rekao, za kontrapropagandu, što su ruski mediji odmah nazval "sajbervojska".

Iako se u Moskvi nakon pobede Donalda Trampa otvarao šampanjac i najavljivao kraj NATO-a ili makar njegova kriza slična onoj u EU nakon Bregzita, čini se, barem zasad, da su odnosi Rusije i NATO na istoj meti i istom odstojanju, ako ne i gorem, nego u vreme drugog Obaminog mandata, piše zagrebački "Jutarnji list".

Naime, NATO pojačava snage u Istočnoj Evropi, a pojavio se i zahtev za ponovnu instalaciju nuklearnih raketa srednjeg i kratkog dometa.

Šojgu je naglasio da se konfrontacija NATO i Rusije pojačava i da se odnosi mogu uporediti sa onim u vreme Hladnog rata, ali je priznao da vojska mora “obratiti pažnju na ekonomsku krizu” koja je počela da ugrožava realizaciju odbrambenih programa.

Uprkos tome, ali i smanjenju odbrambenog budžeta, govorio je o modernizaciji naoružanja ruske vojske.

U njegovom izlaganju, primećuje list, najviše je pažnje izazvala najava osnivanja “sajbervojske” za koju su u Rusiji još donedavno tvrdili da ne postoji.

"Propaganda treba da bude pametna, pismena i efikasna", kazao je Šojgu.

Zato su, dodaje, stvorene snage za informacijske operacije, koje će biti jače i efikasnije od prethodne uprave koja se bavila kontrapropagandom.

Ruski ministar obrane rekao je da se takve “snage” osnivaju kako bi se Rusija odbranila od sajber i propagandnih napada sa Zapada, odnosno isključivo u odbrambene svrhe, ali se deo ruskih generala nije saglasio s tom ocenom ministra, jer smatraju da Rusija i tu mora da ima inicijativu.

Šojgu je saopštio i da je modernizovano gotovo 62 posto postojećeg naoružanja i opreme ruske vojske.

Pohvalio se da je Rusija konačno sva premrežena radiolokacijskom mrežom koja će odmah prijaviti svaki eventualni ili potencijalni raketni napad na bilo koji deo Rusije.

Uz to, rekao je da je postavljena 41 nova balistička raketa.

"Oružane snage formirale su 38 vojnih jedinica bespilotnog letenja, a broj takvih letelica prelazi dve hiljade", rekao je Šojgu.

Inače, Ministarstvo odbrane se protivi uvodenju “predvojničke nastave”, jer ne treba “dodatno militarizovati društvo”, ali hvali tzv. patriotske vojne parkove za mlade, u kojima će se sagraditi maketa nacističkog Rajhstaga kako “ne bi napadali bilo šta”.

"Jutarnji" podseća da zbog sve veće napetosti u Evropi i obnovljene trke u naoružanju Nemačka će do 2024. povećati broj vojnika za 20.000, te će njena armija imati nešto manje od 200.000 pripadnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: