Trampova vlast podržava privatne zatvore

Američki ministar pravde Džef Sešns najavio je snažnu podršku federalne vlade nastavku korišćenja privatnih zatvora.

Izvor: B92

Petak, 24.02.2017.

08:01

Trampova vlast podržava privatne zatvore
Thinkstock

Time se poništava direktiva prethodne administracije o postepenom napuštanju takve prakse.

Kako prenosi AP, deonice kompanija koje vode privatne zatvore odmah su skočile na tu vest.

Sešns je izadao memorandum kojim se zamenjuje onaj koji je u avgustu prošle godine izdala Sali Jejts, tadašnji ministar pravde.

Ona je tada poslala uputstvo saveznom Birou za zatvore da počne da ograničava svoje oslanjanje na privatne zatvore, kao i da na kraju sa time prestane.

To je usledilo nakon što su kontrole ministarstva pravde pokazale da privatno vođeni zatvori imaju više bezbednosnih problema nego državni.

Jejtsova je dodala da, s obzirom na pad zatvorske populacije u federalnim ustanovama, privatni zatvori su manje potrebni.

Sešns, međutim, u svom memorandumu, konstatuje da je njean direktiva suprotna dugogodišnjoj politici i praksi ministarstva i da slabi sposobnost Biroa da odgovori budućim potrebama.

On je zato naložio da se Biro "vrati ranijem pristupu".

Populacija američkih federalnim zatvora trenutno je ispod 190.000, i u padu je delom i zbog izmena u kaznenoj politici na saveznom nivou u poslednje tri godine. Od tog broja, u privatnim zatvorima je oko 22.100 zatvorenika, ili 12 odsto.

Američka savezna vlada je počela da se oslanja na privatne zatvore od kraja 1990-ih godina zbog prenatrpanosti državnih zatvora.

Borci za ljudska prava već duže vreme iznose zamerke na uslove u privatnim zatvorima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: