Izaslanik UN: Istorijska odgovornost sirijskih delegacija

Izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura zvanično je pozdravio delegacije sirijske vlade i opozicije na ceremoniji u sedištu UN u Ženevi.

Izvor: B92

Petak, 24.02.2017.

00:48

Izaslanik UN: Istorijska odgovornost sirijskih delegacija
Foto: Thinkstock

Osim toga, on im je poručio da su suočeni sa "istorijskim trenutkom" za sirijski narod koji "očajnički želi rešenje".

De Mistura pored koga su stajale dve delegacije obratio se diplomatama regionalnih i svetskih sila, uključujući Rusiju i SAD rečima: otvaramo "prozor mogućnosti" da vidimo da li može da se nađe politički put napred za Siriju.

"Imate šansu i istorijsku odgovornost da okončate ovaj kravi sukob", rekao je Stafan de Mistura na ceremoniji dobrodošlice u prisustvu delegacija sirijske vlade i opozicije.On je dodao da pregovori počinju večeras i da neće biti lako, da se ne očekuju čuda ali da treba da prionu na posao.

"Ceo sirijski narod želi kraj ovog sukoba i vi svi to znate. Oni čekaju da im se olakšaju patnje, ostvarenje sna za novi izlaz iz ove noćne more i normalnu budućnost sa dostojanstvom", rekao je De Mistura obraćajući se dvema suprotstavljenim delegacijama.

On je rekao da će nedavno uspostavljeno krhko primirje imati puno izazova i da treba da se ojača. Ovo su prvi pregovori o Siriji pod okriljem UN u Ženevi u poslednjih deset meseci i ovo je prvi put za gotovo tri godine koliko je De Mistura izaslanik da su se dve strane pojavile u istoj prostoriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: