"Prestanite da budete tako osetljivi na sirijsku decu"

Poslanica britanske konzervativne stranke razbesnela je ostale zastupnike izjavom da prestanu da budu toliko osetljivi na izbeglice iz Sirije, piše Independent.

Izvor: B92

Petak, 24.02.2017.

00:33

Foto: Thinkstock

Polin Letam rekla je da su sirijske izbeglice koje su došle do Evrope stigle iz sigurnih zemalja bez životnih pretnji.

"Bolje im je da ostanu gde jesu, ionako će hteti da se vrate"

Takođe je izjavila da njihovim primanjem države samo "mame" izbeglice da ostanu, a najbolje za njih bi bilo da ostanu tamo odakle su došli.

Njeni komentari deo su rasprave o nedavno ukinutom programu primanja dece bez roditelja i pratnje iz evropskih izbegličkih kampova.

Letamova je rekla da loši uslovi u kampovima, kao što su najezde pacova i slično, nisu problem njene države.

"Moramo da učinimo sve što možemo kako bismo ljude zadržali na Bliskom istoku jer većina Sirijaca želi da se vrati u svoje domove. Ako dođu ovamo, neće moći tako lako da se vrate", izjavila je ona.

"Iako razumem tuđa mišljenja o ovom problemu trebalo bi da prestanu da budu toliko osetljivi i da razmišljaju o onome što je najbolje za tu decu i porodice, a to je zadržavanje u njihovoj regiji i upravo to ova vlada čini", dodaje ona.

Zastupnik Kris Lo odgovorio je da je "šokiran njenim komentarom o osetljivosti".

"Mnoga deca u Grčkoj prisiljena su da spavaju prepunim i prljavim zatvorskim ćelijama punim pacova, bez dušeka ili sanitarnog čvora. Neki dečaci navodno se i prostituišu kako bi preživeli. Ako sam osetljiv što ovo spominjem, onda sam vrlo ponosan na svoju osetljivost", rekao je on.

Letamova je reagovala: "Ako govorimo o ovakvim uslovima u Grčkoj oni su krivi za to i oni bi trebalo da pomažu toj deci".

Lo je zaključio: "Jednostavna je činjenica: svet je malen i svi mi pripadamo istom svetu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: