"Ofanziva, napali su nam domovinu, MKD da se brani" VIDEO

Centrala do skoro vladajuće VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog pozvala je opštinske odbore da održe hitne sastanke.

Izvor: Tanjug

Petak, 24.02.2017.

21:02

Foto: Thinkstock

Osim toga, pred nekim štabovima te stranke širom Makedonije okupili su se članovi i pristalice.

Odziv pristalica VMRO-DPMNE je bio masovan u Bitolju, Ohridu i drugim gradovima, a okupljenima su se pridružili i mnogi koji nisu članovi, prenosi tv Sitel.

U Ohridu su okupljeni izrazili svoj revolt zbog, kako navode, "neprincipijelne politike SDSM i opasnosti od redefinisanja države", javila je agencija MIA.

Predsednik Opštinskog komiteta stranke u Ohridu, Ljuben Arnaudov, rekao je "da neće dozvoliti dvojezičnost, federalizaciju i druge tajne radnje koje čine SDSM i partije Albanaca".

Slični skupovi održani su i u Skoplju, Velesu, Strugi, Prilepu, Kumanovu, Kavadarcima, navodi MIA.

"Idemo u ofanzivu, napali su našu domovinu, Makedonija treba da se brani. Biće težak period, proleće sa puno energije i borbe za VMRO i Makedoniju. Mi ćemo pobediti", poručuju pristalice VMRO-DPMNE, preneo je RTS, pozivajući se na portal "Meta.mk".

U Makedoniji politička kriza ne jenjava jer više od dva meseca posle izbora vlada nije formirana. Ipak, postoje naznake da će u narednim doći do stabilizacije situacije. Lider SDSM-a Zoran Zaev, koji je najljući rival Nikole Gruevskog, u četvrtak je objavio da ima neophodan broj poslaničkih potpisa za dobijanje mandata za sastav nove vlade u Makedoniji.

Izjava lidera SDSM usledila je nakon nekoliko dana konsultacija sa najvećom albanskom partijom u Makedoniji, Demokratskom unijom za integracije Alija Ahmetija, koji je, prethodno, odbio poziv VMRO-DPMNE da uđe u vladu.

"Rukovodstvo DUI je sinoć donelo odluku da podrži vladu sa SDSM... Sastav nove vlade će biti poznat do 6. ili 10. marta", rekao je Zaev.

Na vanrednim parlamentarnim izborima u Makedoniji 11. decembra 2016. godine VMRO je osvojio 51 mandat, SDSM 49, a DUI 10.

Demokratska unija za integraciju još nije donela konačnu odluku da potpisima podrži SDSM Zorana Zaeva da dobije mandat za formiranje vlade, izjavio je portparol DUI Bujar Osmani.

Kako je istakao, poslednju reč o tome treba da donese lider stranke Ali Ahmeti, a odluka će najverovatnije biti doneta u ponedeljak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: